main logo
728

Prima ipoteză în cazul incendiului devastator din Oradea

Incendiul uriaș care s-a dezlănțuit sâmbătă noapte în centrul istoric din Oradea și a distrus Palatul Episcopiei Greco-Catolice este analizat acum de pompieri.

Prima ipoteză în cazul incendiului devastator din Oradea

Martorii cred că putea fi provocat de un scurtcircuit, mai ales că înainte să izbucnească, pe fațada palatului au fost observate niște luminițe care se stingeau foarte repede. Peste o sută de pompieri au reușit să oprească flăcările după trei ore. Nu sunt victime, dar clădirea de patrimoniu a fost grav avariată, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

În miez de noapte, limbi de foc au ţâşnit prin acoperişul palatului Episcopiei Greco-Catolice. Au înghiţit rapid mansardă şi primul etaj.

În iadul dezlănţuit, unul dintre turnurile palatului s-a prăbuşit în flăcări, pe stradă. Imaginile filmate cu o dronă arata amploarea dezastrului.

Traficul în zona a fost oprit şi mai multe restaurante şi cafenele, evacuate. Trecătorii i-au ajutat pe pompieri să mute maşinile parcate în apropiere.

Martor: “Am văzut foc la turnul ăsta şi apoi vânt care a dus încolo. S-a topit efeciv acoperişul, acoperişul e din alamă.”

Aflată în zonă, prezentatoarea Ştirilor din Sport, Corina Caragea, a văzut cum a izbucnit focul:

Corina Caragea: “Făceam poză când am văzut o flacără mică şi s-a transformat totul într-un coşmar. Pompierii parcă nu făceau faţă, se luptau cu morile de vânt.”

Unii hidranţi din zona nu au funcţionat iar pompierii şi-au alimentat maşinile din râul Crișul Repede.

Martor: “Hai să mergem şi în partea cealaltă, că se extinde focul în partea aia, dincolo-i acţiune. Aoleu!”

Martor: “Fii atent, mă, că au venit la etajul 1”.

La mai bine de 15 ore se caută răspunsuri la faţa locului. Pompierii împreună cu poliţiştii de la criminalistică vor să găsească indicii care să ducă la cauzele care au provocat acest eveniment nefericit.

Mai multe lumini intermitente au fost filmate de un martor pe faţada palatului, înainte să izbucnească focul, aşa că mulţi se gândesc la un posibil scurtcircuit.

Florin Birta, viceprimar Oradea: “Nu e normal să funcţioneze în acel mod, dar ancheta poliţiei probabil va stabili dacă aceea a fost cauza sau alta”.

Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor: “E posibil un scurtcircuit. A fost o sesizare la 112 cu o problemă la un stâlp de iluminat pe stradă din lateralul clădirii, a fost o echipă de la Electrică nu era nicio problemă. Bănuim însă că este ceva de scurtcircuit.”

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost construit acum o sută de ani. În 1948, comuniştii l-au transformat în şcoală, apoi a devenit sediul Bibliotecii Judeţene. După 1992, palatul a fost retrocedat proprietarilor care au renovat doar faţadă.

Anton Cioaba, rectorul Seminarului Greco-Catolic Oradea: ”În clădirea nu se afla nimeni, nu era folosită. În curte este o casă unde locuieşte un preot, dar a ieşit la timp şi nu a păţit nimic. Clădirea are o valoare monumentală, este un simbol. Erau nişte fresce vechi, nu ştiu dacă au fost estimate.”

Primăria Oradea va demara o campanie de strângere de fonduri pentru a putea repara cât mai repede clădirea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării