Prețul zahărului, la minimul istoric. Fermierii europeni, în dificultate
Prețul zahărului a atins un minim istoric în Europa, coborând la 540 de euro pe tonă, cu 34% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Această scădere de 287 de euro reprezintă o lovitură dură pentru fermieri și pentru întreaga industrie zaharoasă europeană, mai ales în contextul în care costurile de producție au crescut semnificativ în ultimii ani, transmite Știri.md cu referire la revista-ferma.ro.
Pe Bursa de Mărfuri din Londra, zahărul alb se tranzacționează în prezent la echivalentul a 405 euro pe tonă – cu 65 de euro mai puțin decât în luna martie și cu 35 de euro mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii Comisiei Europene se așteaptă la o continuare a tendinței de scădere a prețurilor.
La nivel mondial, prețurile zahărului au atins recent cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Scăderea accentuată a prețurilor se datorează, în principal, așteptărilor legate de o ofertă globală excedentară în sezonul 2025/26. Raportul publicat de Czarnikov – unul dintre cei mai importanți comercianți de mărfuri – prognozează un surplus global de zahăr de 7,5 milioane de tone, cel mai ridicat din ultimii opt ani.
De asemenea, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) estimează că producția globală de zahăr va crește cu 4,7% în anul agricol 2025/26, atingând un nou record de 189,3 milioane de tone. Stocurile finale globale ar urma să ajungă la 41,2 milioane de tone, în creștere cu 7,5% față de anul precedent.
În lipsa unor măsuri rapide de sprijin, fermierii europeni ar putea renunța la cultura sfeclei de zahăr, avertizează asociațiile agricole.