main logo
569

Presupușii asasini în cazul Skripal au fost anterior reținuți în Olanda pentru spionaj

Petrov și Boșirov, agenții GRU acuzați la Londra de otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, au fost anterior reținuți de poliție în Olanda, a declarat o sursă din cadrul agențiilor de aplicare a legii din Olanda, pentru The Insider și Bellingcat.

Presupușii asasini în cazul Skripal au fost anterior reținuți în Olanda

De asemenea, sursa a sugerat ziariștilor să caute în presă detalii despre această reținere, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

În presă există doar un singur episod de acest fel: în acest an (se presupune că în primăvară, dar nu se precizează data exactă), procurorii olandezi au arestat doi ruși în drumul lor spre laboratorul din orașul elvețian Spiez, cunoscut astăzi pentru faptul că a fost implicat de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice la investigarea atacurilor chimice din Siria și otrăvirea celor doi membri ai familiei Skripal. Reținuții aveau la ei mijloace tehnice destinate spargerii rețelelor de calculatoare. În afara de asta, potrivit anchetei, persoanele reținute erau acuzate și de tentativă de spargere a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), al cărei sediu european se afla la Lausanne.

După reținerea celor doi a urmat expulzarea lor automată în Rusia cu anularea vizei Schengen.

Potrivit datelor poliției britanice, ultima călătorie a lui Petrov în zona Schengen a fost în Elveția: la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie a acestui an. Ceea ce înseamnă că dacă Petrov și Boșirov au fost într-adevăr reținuti, așa cum susține sursa, acest lucru s-a produs în timpul acestei călătorii. Se pare că ei au fost prinși pe teritoriul Olandei și transferați apoi poliției elvețiene, care ancheta cazul tentativei de spargere a rețelei informatice a laboratorului elvețian. Acest lucru nu înseamnă că ei au fost hackerii despre care presa a scris, dar această coincidență de timp și loc nu poate fi accidentală – astfel încât, dacă arestarea a avut loc cu adevărat, ei au acționat probabil în același grup cu „spărgătorii” de la GRU.

„Dacă Petrov și Boșirov au fost cu adevărat „deconspirați“, se pune întrebarea de ce GRU i-a trimis într-o nouă misiune în Marea Britanie. Nu sună foarte plauzibil, dar astfel de precedente au mai avut lor recent, – scrie The Insider. Astfel, în octombrie 2014, Polonia l-a expulzat pe ofițerul GRU Edvard Șișmakov (apropo, numărul pașaportului său avea doar două cifre diferite față de cele ale agenților Petrov și Boșirov), care a încercat să recruteze un ofițer al armatei poloneze. Însă, în 2016, sub numele de Edvard Șirokov, același agent este descoperit în Serbia, unde organizează o lovitură de stat (eșuată) în Muntenegru. „Astfel, cât de ciudat nu ar suna, dar GRU folosește uneori agenți care au eșuat pentru alte misiuni”, au conchis investigatorii The Insider și Bellingcat.

Prin urmare, acum ne este clar de ce „turiștii” GRU frecventează Elveția începând cu noiembrie 2017.

Motivul vizitei lui Petrov în Olanda, în 2016, nu este atât de evident, dar există și aici o coincidență interesantă: el a fost acolo în zilele referendumului privind asocierea Ucrainei la UE. Această problema a fost atât de dureroasa pentru Kremlin, încât Moscova, pe lângă metodele convenționale (atacurile hackerilor, știri false etc.) a activat mijloace suplimentare: o operațiune specială în Olanda, în numele  „refugiați din Ucraina“. Toți așa-zișii refugiați erau în fapt ruși implicați într-o campanie împotriva asocierii cu Ucraina. Să ne amintim că, tot atunci, ”fabrica de troli” de la St Petersburg a produs și distribuit în numele regimentului de voluntari ucraineni ”Azov” un videoclip cu amenințări la adresa olandezilor care se vor ”încumeta să voteze împotriva asocierii Ucrainei la UE”. În acele zile ”glorioase” pentru serviciile secrete ruse – cauza Ucrainei a pierdut la referendumul din Olanda – Alexandr Petrov vizita Amsterdamul.

Există o altă călătorie interesantă: pe 11 iulie 2016, Petrov trece granița în Kazahstan în calitate de pasager al unui autocar. Destinația călătoriei sale indicată la graniță era China-Beijing. Recunoaștem, ciudată metoda de a călători la Beijing. Dar, cel mai probabil, nu Beijingul era destinația sa. Deja pe 26 iulie el se întoarce la Moscova cu un zbor de la Tel Aviv. Aparent, scopul lui Petrov a fost să viziteze una dintre țările din Asia Centrală sau din Orientul Mijlociu și el nu dorea să atragă atenția.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării