main logo
380

Preşedintele Parlamentului din Venezuela a fost arestat duminică

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei, a fost arestat duminică de Serviciul de Informaţii al Venezuelei, în momentul în care se deplasa spre o reuniune publică organizată în afara capitalei, au anunţat soţia sa şi parlamentari, informează AFP.

Preşedintele Parlamentului din Venezuela a fost arestat duminică

„SEBIN l-a arestat pe Juan Guaido”, a anunţat pe contul său de Twitter Fabiana Rosales, soţia preşedintelui Parlamentului venezuelean, cu referire la Serviciul Naţional Bolivarian de Informaţii (SEBIN), transmite Ştiri.md cu referire la blacknews.ro.

Deputaţi, care îl aşteptau pe Guaido la locul reuniunii publice în Caraballeda, la 40 de kilometri de Caracas, au confirmat această arestare.

Parlamentul venezuelean, singura instituţie controlată de opoziţie, a lansat vineri un apel la mobilizare pe 23 ianuarie în favoarea unui „guvern de tranziţie”, la o zi după învestirea preşedintelui Nicolas Maduro pentru un al doilea mandat contestat.

Preşedintele acestei adunări, Juan Guaido, a reamintit în faţa a circa o mie de simpatizanţi reuniţi la Caracas că legea fundamentală a ţării, Constituţia, îi conferă legitimitate pentru a-şi asuma puterea în cadrul unui guvern de tranziţie.

Pe 5 ianuarie, parlamentul s-a declarat singura putere legitimă şi a anunţat că va forma un „guvern de tranziţie” înainte de a organiza noi alegeri.

Joi, Nicolas Maduro a fost învestit pentru al doilea mandat de şase ani în faţa Curţii Supreme, şi nu în faţa parlamentului, cum prevede Constituţia. Din 2016, deciziiile legislativului de la Caracas, dominat de opoziţie, sunt sistematic anulate de Curtea Supremă, compusă din fideli ai regimului. În practică, parlamentul a fost înlocuit de o Adunare Constituantă 100% chavistă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării