main logo
317

Preşedintele interimar al Kazahstanului a anunțat data alegerilor prezidențiale anticipate

Preşedintele interimar al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat marţi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru data de 9 iunie, în urma demisiei surprinzătoare a predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, luna trecută.

Preşedintele interimar al Kazahstanului a anunțat data anticipatelorPreşedintele interimar al Kazahstanului a anunțat data alegerilor anticipate

'Dragi compatrioţi, am decis organizarea alegerilor anticipate la 9 iunie 2019', a indicat Tokaev, într-o declaraţie transmisă la televiziunea de stat, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Scrutinul, care era programat pentru aprilie 2020, se va desfăşura anticipat în urma renunţării neaşteptate la funcţie a lui Nursultan Nazarbaev, la 19 martie.

Kasîm-Jomart Tokav, 65 de ani, preşedinte al Senatului în acel moment, a devenit preşedinte interimar.

Nazarbaev, în vârstă de 78 de ani, 'părintele naţiunii' kazahe, conform titlului său oficial, va continua totuşi să ocupe funcţii-cheie în această ţară bogată în hidrocarburi, pe care a condus-o cu mână de fier timp de aproape trei decenii.

Prima decizie a lui Tokaev în calitate de preşedinte interimar a fost redenumirea capitalei ţării, Astana, un oraş futurist cu un milion de locuitori, care a devenit 'Nur-Sultan', ca omagiu pentru predecesorul său.

La începutul lunii aprilie, Tokaev s-a deplasat la Moscova, unde s-a angajat, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, să întărească 'prietenia' între cele două ţări, mai ales în domeniile militar şi nuclear.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării