main logo
588

Preşedintele Franţei şi premierul nipon vor lupta împotriva terorismului

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul japonez Shinzo Abe au condamnat marţi, la Paris, atentatele 'barbare' comise duminică, de Paştele catolic, în Sri Lanka, subliniind necesitatea de a consolida 'mobilizarea internaţională împotriva terorismului', potrivit AFP.

Preşedintele Franţei şi premierul nipon vor lupta împotriva terorismului

'În timp ce bilanţul (victimelor) nu încetează să crească, Franţa manifestă solidaritate deplină faţă de autorităţile şi naţiunea întreagă a Sri Lanka şi este pregătită să ofere întreg sprijinul necesar', a declarat preşedintele francez în debutul vizitei premierului nipon la Palatul Elysee, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

'Fiecare are dreptul să-şi exercite credinţa fără frică şi aceste acte josnice trebuie pedepsite', a adăugat el, denunţând 'actele teroriste islamiste'.

'Cooperarea internaţională împotriva terorismului necesită mobilizarea tuturor şi va fi în centrul priorităţilor noastre' în contextul în care Japonia prezidează G20, iar Franţa G7 în acest an, a precizat Emmanuel Macron.

Denunţând la rândul său un atac 'de neiertat şi inacceptabil', Shinzo Abe a afirmat că, împreună cu 'comunitatea internaţională', Japonia şi Franţa sunt 'hotărâte să lupte împotriva terorismului'.

Atentatele, soldate cu cel puţin 320 de morţi, au fost comise de o grupare islamistă radicală, potrivit primelor elemente ale anchetei.

Macron şi Abe s-au exprimat înainte de o întrevedere, ce va fi urmată de un prânz de lucru, în contextul în care premierul nipon a început luni un turneu în mai multe ţări europene, iar apoi va pleca în America de Nord.

Abe a exprimat de asemenea 'compasiunea' ţării sale la o săptămână după incendiul de la Notre-Dame din Paris, care - potrivit lui - i-a 'şocat profund' pe japonezi. El a propus sprijinul ţării sale pentru reconstrucţia monumentului istoric, pe care Emmanuel Macron doreşte să îl vadă refăcut în cinci ani.

Macron a subliniat hotărârea 'comună' a Parisului şi Tokyo de a apăra multilateralismul. Între Osaka, care va găzdui summitul G20 de la sfârşitul lunii iunie, şi Biarritz, oraşul gazdă al summitului G7 din august, 'va exista aceeaşi dorinţă de a reclădi axa multilaterală', potrivit şefului statului francez.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării