main logo
765

Președintele care s-a autoproclamat cel mai cool dictator din lume

Preşedintele salvadorian Nayib Bukele şi-a actualizat profilul pe Twitter, proclamându-se “dictatorul” acestei ţări din America Centrală, relatează marţi DPA şi Reuters.

Președintele care s-a autoproclamat cel mai cool dictator din lumeFoto: al Jazeera

Bukele pare să fi adoptat ironic apelativul de “Dictator al El Salvador”, folosit de opoziţia care îl acuză că pune ţara pe calea către dictatură prin nesocotirea sistematică a separării puterilor în stat, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Recent au izbucnit proteste cu privire la decizia sa de a face din El Salvador prima ţară din lume ce adoptă criptomoneda bitcoin ca mijloc legal de plată.

Bukele foloseşte foarte mult Twitter, inclusiv pentru a oferi instrucţiuni miniştrilor săi.

De la naşterea fiicei sale, în 2019, la biografia liderului în vârstă de 40 de ani se putea citi “Tatăl lui Layla”.

După ce a devenit cel mai tânăr preşedinte din El Salvador în iunie 2019, el s-a descris pe Twitter ca fiind “cel mai arătos şi mai cool preşedinte din toată lumea”.

El a câştigat cu o platformă anti-establishment, dură în legătură cu criminalitatea. Făcându-şi apariţiile în blugi şi purtând şepci de baseball, Bukele, priceput în reţelele sociale, a făcut apel la tinerii alegători şi la alţii neîncrezători în politica tradiţională.

Dar criticii afirmă că la câteva luni de la victoria electorală, conducerea sa a luat o întorsătură autocratică.

În februarie 2020, el a trimis trupe militare pentru a mărşălui spre parlament şi exercita presiuni asupra parlamentarilor pentru a-i aproba cererea de finanţare a forţelor de securitate în lupta împotriva puternicelor bande criminale din ţară.

La începutul acestui an, adunarea legislativă, în care partidul lui Bukele Idei Noi are majoritatea, i-a înlocuit pe membrii Curţii Supreme cu judecători văzuţi ca apropiaţi ai preşedintelui. Măsura a provocat critici puternice inclusiv din partea Statelor Unite, care o consideră neconstituţională.

Aceşti judecători au decis în această lună că un preşedinte poate servi două mandate consecutive, deschizând uşa pentru ca Bukele să candideze din nou în 2024. Anterior exista o pauză obligatorie de 10 ani între mandate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării