main logo
1613

Presa de la Kiev: Rusia foloseşte Armenia pentru atacuri asupra Ucrainei

Dronele cu care sunt atacate cu regularitate obiectivele infrastructurii energetice ale Ucrainei, motiv pentru care şi Republica Moldova rămâne periodic fără electricitate, sunt aduse în Rusia din Iran graţie cooperării cu Armenia, atenţionează mediile ucrainene, făcând referire la rapoartele analitice.

Presa de la Kiev: Rusia foloseşte Armenia pentru atacuri asupra UcraineiFoto: ipn.md

Într-o analiză a publicaţiei ucrainene Telegraf, citată de IPN, se menționează că „SUA au avertizat Armenia cu referire la relaţiile sale strânse cu Iran şi Rusia, inclusiv în timpul vizitei şefului CIA în Armenia, în vara lui 2022, acesta avertizase despre necesitatea de a rămâne departe de uniunea militară strânsă dintre Iran şi Rusia, Armenia însă l-a ignorat”, transmite Știri.md.

Jurnaliştii citează materialele publicaţiilor internaţionale, inclusiv materialul apărut în ediţia poloneză New Eastern Europe, în care se spune că „Iranul susţine războiul purtat de Rusia în Ucraina cu concursul Armeniei, care ajută Moscova să evite sancţiunile, furnizându-i aeronavele fără pilot şi rachetele iraniene prin spaţiul aerian şi aeroporturile Armeniei. Iran Air Cargo, compania-fiică a Iran Air, a efectuat curse din aeroportul Zvartnots din Erevan spre Moscova. Rusia a folosit aceste aeronave iraniene fără pilot pentru atacuri teroriste asupra infrastructurii ucrainene”.

„Armenia are nu doar rolul unui hub important pentru livrarea mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor şi al unei baze logistice militar-tehnice pentru asigurarea agresiunii împotriva Ucrainei, totodată aceasta mai asigură şi susţinerea tehnico-logistică pentru alianţa ruso-iraniană”, scrie Telegraf.

Jurnaliştii ucraineni oferă şi citate din surse oficiale.

„La 30 octombrie 2022, Ministerul Apărării din Armenia a recunoscut că Iranul a furnizat drone cu funcții de atac, iar în aceeași lună partea iraniană a transmis părții armene 600 de rachete cu titlu gratuit. La 1 noiembrie, Pashinyan (Nikol Pashinyan, premierul Armeniei) s-a aflat în vizită la Teheran, unde a avut loc semnarea unui Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul energetic”.

„Au sporit brusc schimburile comerciale între cele două ţări. În anul 2022, exporturile din Armenia către Iran au constituit 111,2 milioane de dolari sau cu 70 la sută mai mult în comparaţie cu indicatorii pentru anul precedent. Importurile din Iran în Armenia au constituit 599,7 milioane de dolari, sporind cu 37 la sută”, se spune în analiză.

„Pe fundalul agresiunii Kremlinului împotriva Ucrainei s-a produs o consolidare intensă a parteneriatului militar dintre Armenia și Rusia: Moscova a fost vizitată de către ministrul Apărării al Armeniei (de patru ori), secretarul Consiliului de Securitate (de două ori), șeful Statului Major. În septembrie au avut loc aplicații militare comune, iar în decembrie a fost semnat acordul cu privire la cooperarea militară în anul 2023. Iar deja în februarie 2023, Comisia pentru apărare şi securitate a Parlamentului din Armenia a ratificat acordul privind cooperarea serviciilor speciale a celor două ţări în materie de securitate informaţională, o acţiune extrem de simbolică în contextul când Ucraina îşi uneşte eforturile cu partenerii occidentali în acest domeniu pentru a contracara pericolele din partea Federației Ruse”, scrie sursa ucraineană, precizând că Erevanul stabileşte contacte strânse şi cu Kremlinul.

„De la declanșarea războiului din Ucraina, premierul armean, Nikol Pashinyan, de cinci ori a vizitat Federația Rusă, de șase ori a avut întrevederi cu președintele rus, Vladimir Putin, și de 18 ori (!) a comunicat cu acesta la telefon”, notează autorii articolului.

Autoritățile din Republica Moldova, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene, au condamnat în repetate rânduri războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are repercusiuni directe și asupra cetățenilor moldoveni.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării