Premiul Saharov al Parlamentului European, decernat opoziției din Belarus
22 octombrie, 15:14
166
0
Premiul Saharov al Parlamentului European, decernat opoziției din Belarus
22 octombrie, 15:14
166
0

Parlamentul European a decernat joi premiul Saharov pentru drepturile omului "opoziției democrate" la adresa președintelui Aleksandr Lukașenko din Belarus.

Despre aceasta a anunțat șeful legislativului european, David Sassoli, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Premiul vizează atât opoziția democrată, cât şi activiști ai societății civile, şi o include pe reprezentanta opoziției Svetlana Tihanovskaia, care a vizitat Parlamentul European în septembrie.

"Majoritatea protestelor care au avut loc pe străzile din Belarus au avut un impact asupra lumii. Suntem tot mai supărați. Supărați pe repercusiunile violente ale (președintelui belarus Aleksandr) Lukașenko. A sosit momentul ca vocea poporului său să fie ascultată", a declarat Sassoli, potrivit dpa.

"Au de partea lor un lucru pe care forța brută nu-l va putea învinge niciodată: adevărul. Nu renunțați la luptă. Suntem alături de voi", a scris Sassoli pe Twitter, citat de AFP.

Această candidatură la premiul Saharov pentru drepturile omului a fost susținută de principalele grupuri politice din Parlamentul European, îndeosebi de PPE (dreapta), S&D (socialiști şi democrați) şi Renew Europe (centriști şi liberali).

Opoziția democratică din Belarus este o inițiativă condusă de reprezentanta opoziției în exil, Svetlana Tihanovskaia, şi la care participă, printre alții, şi laureata premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievich.

Uniunea Europeană a refuzat să recunoască legitimitatea actualului mandat al lui Lukașenko şi consideră că alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost "nici libere, nici corecte".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter