main logo
617

Premierul japonez, Fumio Kishida, efectuează o vizită în Ucraina

Premierul japonez, Fumio Kishida, se află în drum spre Kiev pentru o vizită surpriză şi o întâlnire, marţi, cu preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a anunţat Ministerul de Externe de la Tokyo, citat de AFP.

Premierul japonez, Fumio Kishida, efectuează o vizită în Ucraina

Prim-ministrul Kishida îi va "transmite preşedintelui Zelenski respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului ucrainean care îşi apără patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei şi a G7", ţara din Asia fiind gazda acestui grup în 2023, a afirmat ministerul într-un comunicat, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Fumio Kishida era singurul lider-membru al grupului care nu a fost însă la Kiev de la invazia rusă din februarie 2022. El a fost chemat în mod repetat să viziteze Ucraina. În februarie, preşedintele american, Joe Biden, a făcut şi el o vizită surpriză la Kiev.

Televiziunea japoneză NHK a declarat că jurnaliştii săi din Polonia au filmat o maşină care îl transporta pe prim-ministru în oraşul Przemysl, de unde responsabilii străini urcă adesea în tren spre Ucraina.

"Convoiul a intrat în gara Przemysl şi a parcat în faţa unui peron folosit de trenurile internaţionale către Ucraina. Premierul Kishida a coborât din prima maşină a convoiului şi a urcat în ultimul vagon al trenului", a adăugat sursa.

Potrivit televiziunii, trenul s-a pus în mişcare la ora 01:30 (00:30 GMT).

Kishida a repetat că această călătorie este "în studiu", surse guvernamentale citând pentru presa japoneză preocupări de securitate şi provocări logistice.

El este astfel primul premier japonez care vizitează o zonă de război de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez, Xi Jinping, se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin şi, în centrul discuţiilor, conflictul din Ucraina.

Tokyo s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a oferit Kievului ajutorul său.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina.

Tokyo a trimis şi echipament defensiv şi s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict.

Japonia nu a oferit însă ajutor militar, deoarece Constituţia sa pacifistă o obligă să îşi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive, reaminteşte AFP. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării