main logo
307

Premierul irakian încearcă să detensioneze relaţiile dintre SUA şi Iran

Premierul irakian Adel Abdel-Mahdi a declarat marţi că ţara sa va trimite delegaţii în SUA şi Iran, în efortul de a pune capăt tensiunilor între cele două părţi, informează agenţia de presă dpa.

Premierul din Irak încearcă să detensioneze relaţia SUA-Iran

"Oficiali americani şi iranieni ne-au dat asigurări că nu doresc să înceapă un război", a declarat Abdel-Mahdi în cadrul unei conferinţe de presă, citat de agenţia de stat Iraqi News, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Premierul irakian, a cărui ţară are legături strânse atât cu Washingtonul, cât şi cu Teheranul, a anunţat că va desfăşura o vizită în Kuweit, pentru a discuta o serie de chestiuni, printre care posibilităţile de detensionare a relaţiilor dintre Washington şi Teheran.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au agravat după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat în urmă cu două săptămâni că ţara sa nu va mai respecta anumite angajamente asumate prin acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile internaţionale. SUA au anunţat anul trecut că se retrag din acest acord.

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat pentru CNN că ţara sa nu va negocia cu preşedintele Donald Trump atât timp cât SUA nu vor arăta "respect" faţă de Teheran, onorându-şi obligaţiile asumate în acordul disputat. Zarif a atenţionat SUA că "joacă un joc foarte, foarte periculos", sporindu-şi prezenţa militară în regiune.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a ordonat personalului de importanţă secundară al ambasadei americane să părăsească teritoriul Irakului.

Sâmbătă, compania energetică americană Exxon Mobil a evacuat 50 de angajaţi americani din Irak şi i-a transferat în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării