main logo
410

Premierul ceh a dezmințit producerea de noviciok în ţara sa

Premierul ceh, Andrej Babis, a dezminţit luni declaraţiile preşedintelui Milos Zeman potrivit cărora Republica Cehă ''a produs şi a testat'' o substanţă din categoria noviciok, agent neurotoxic folosit în martie la otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui.

Premierul ceh a dezmințit producerea de noviciok în ţara saPremierul ceh a dezmințit producerea de noviciok în ţara sa

„Republica Cehă nu a produs, nu a dezvoltat şi nu a stocat niciodată nici o substanţă din categoria noviciok'', a scris pe contul său de Twitter premierul ceh, citând date ale serviciilor de informaţii civile şi militare, relatează Agerpres

Preşedintele Zeman, politician de stânga cunoscut pentru simpatia sa faţă de Rusia, a evocat un raport al serviciilor secrete pentru a afirma joia trecută că ţara sa ''a produs şi a testat'' o astfel de substanţă, ''dar într-o cantitate redusă'', şi că ea ''a fost distrusă apoi''.

Guvernul ceh a respins deja în martie acuzaţii ruseşti pe această temă.

Biroul lui Babis a indicat luni într-un comunicat că Praga a procedat la ''o microsinteză'' a agentului neurotoxic noviciok în 2017, în cadrul unui program militar destinat asigurării protecţiei civililor şi soldaţilor.

El a subliniat că procedura nu poate fi considerată drept producţie sau dezvoltare a acestui agent neurotoxic şi a adăugat că declaraţiile şefului statului ceh au fost determinate de ''o neînţelegere''.

''Noviciok A-230 este diferit de A-234, care a fost folosit pentru otrăvirea lui Serghei Skripal în Marea Britanie'', a insistat Biroul premierului ceh, reluând argumentaţia prezentată săptămâna trecută de către miniştrii cehi de apărare şi externe.

Declaraţiile lui Zeman au fost salutate la Moscova. În opinia purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, ''Republica Cehă a acţionat într-o manieră onestă şi curajoasă, recunoscând oficial şi dezvăluind aceste informaţii'', în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat ''incoerenţa'' poziţiei britanice. ''Este o nouă confirmare a faptului că toată această poveste cu cei doi Skripal reprezintă o provocare absolută'', a spus Peskov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării