main logo
612

Premierul britanic Theresa May a anunțat că va demisiona

Premierul britanic Theresa May a anunțat că va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator, pe 7 iunie. Asta înseamnă că va trebui să plece și din funcția de prim-ministru.

Premierul britanic Theresa May a anunțat că va demisiona

Procesul de alegere a unui nou lider va începe oficial după 7 iunie, deși principalul candidat pentru moment este fostul ministru de Externe, Boris Johnson, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

“Am făcut tot ce am putut pentru a realiza Brexitul. Am făcut tot ce am putut pentru a îi convinge pe parlamentari să susţină acordul, dar din nefericire, nu am reuşit”, a spus May. La finalul discursului, ea a început să plângă, în timp ce spunea că a fost o onoare să servească ţara pe care o iubeşte.

Jurnaliştii britanici s-au adunat vineri dimineaţă la Downing Street nr. 10, în aşteptarea unui anunţ oficial privind data demisiei. Presa cita încă de joi surse din Guvern potrivit cărora Theresa May urma să îşi anunţe vineri plecarea din funcţie. Planul ei privind un al doilea Referendum asupra Brexitului ar fi dus la acest deznodământ.

Demisia a devenit iminentă în urma unei revolte a membrilor cabinetului de la Londra, după ce May a propus un al doilea referendum asupra Brexit. Sursele Times afirmau că premierul va anunţa demisia după o întâlnire cu Graham Brady, liderul grupului parlamentar al conservatorilor (Comitetul 1922).

Miniştrii ar fi încercat să îi impună demisia încă de miercuri seară, dar May a refuzat. Pentru a obţine retragerea premierului, membrii cabinetului s-ar fi aliat cu parlamentarii conservatori care s-au “răsculat” împotriva lui May.

Ce urmează după demisia Theresei May

Ministrul britanic pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, şi-a anunţat miercuri demisia, afirmând că nu mai crede că Guvernul poate să pună în practică rezultatul referendumului din iunie 2016 în favoarea Brexitului.

Chiar dacă demisionează, May va rămâne premier până când conservatorii aleg un nou lider al partidului, procesul de votare în 2 etape putând dura chiar şi o lună şi jumătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării