main logo
445

Premieră în Bacău. Medicii au reușit să reconstruiască parțial craniul unui tânăr

Operaţie în premieră naţională în Bacău, România. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă au reuşit să reconstruiască parţial craniul unei tânăr, victimă a unui accident rutier petrecut în urmă cu un an.

Medicii au reușit să reconstruiască parțial craniul unui tânăr

Atunci, bărbatul a ajuns la spital cu o parte din craniu distrusă, iar după două intervenţii chirurgicale extrem de complicate, medicii au reuşit să îi reconstruiască structura feței. 

Tânărul de 26 de ani poate duce acum o viaţă normală, însă mai are nevoie de operaţii estetice, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

În urmă cu un an, în timp ce se plimba cu motocicleta, tânărul însoţit de o fetiţă de 9 ani s-a răsturnat pe caldarâm. Şi amândoi s-au lovit de o pubelă de gunoi. 

Au suferit răni extrem de grave, iar la spital, medicii s-au îngrozit când au văzut rana de la cap a bărbatului.

„S-a prezentat la noi cu lipsă importantă de substanţă la nivelul cutiei craniene şi lipsa de substanţă cerebrală. Este o premieră pentru spitalul judeţean toată activitatea desfăşurată la nivelul acestui pacient”, a transmis Raluca Dinu, director medical al spitalului.

După ce pacientul a fost stabilizat, un chirurg plastician l-a operat şi a încercat să îi reconstruiască fața.

„Am reuşit în urgenţă să reconstruiesc pavilionul auricular, piramida nazală în totatitate, cu fragmentele osoase care rămăseseră post-traumatic. Ochiul nu s-a putut salva”, a explicat Radu Niță, medic chirurgie plastică.

După prima intervenţie, au urmat săptămâni de luptă pentru viaţă la terapie intensivă. Medicii spun că supravieţuirea pacientului cu această traumă a fost aproape miraculoasă.

„Nu face parte din paleta cazuistică uzuală. A fost spectaculos aspectul la internare prin amploarea leziunilor şi faptul că a supravieţuit contrar aşteptărilor noastre”, a precizat Valentin Tutunaru, medic primar ATI.

Craniul pacientului a fost scanat şi, cu ajutorul unor piese construite special de o firmă din Belgia, medicii au reuşit să refacă forma craniului.

„Challenge-ul meu a fost achiziţionarea şi aducerea în ţară a acestei proteze, în rest este exclusiv meritul echipei medicale”, a transmis Adrian Popa, managerul spitalului.

Costurile de spitalizare, suportate de unitatea medicală, au depăşit 100 de mii de lei. În următoarele luni, pacientul va şi supus şi unor intevenții de chirurgie estetică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării