main logo
4825

Povestea moldoveanului care a murit în atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, soldate cu prăbușirea turnurilor gemene de la World Trade Center, au făcut mii de victime. Turnurile de 110 etaje fiecare s-au prăbușit fiecare ca o casă de cărți.

Majoritatea celor morți erau civili, inclusiv cetățeni din 90 de țări, aproape 3000 de oameni și-au pierdut viața și alte mii au fost răniți, transmite Știri.md cu referire la Unica.md.

Arkady Zaltsman, arhitectorul clădirii președenției din Chișinău, este singurul moldovean care și-a pierdut viața în urma atacurilor din SUA. Arhitectul, împreună cu familia sa, a părăsit Moldova înainte de producerea tragediei, fiind stabilit de câțiva ani în Statele Unite.

În acel moment, compatriotul nostru se afla în una din clădirile gemene. Văduva acestuia, Janna Halperina a declarat într-un interviu pentru RTVI că, în ziua morții, soțul ei se afla la etajul 102, în turnul de sud al centrului comercial. Era 11 septembrie, ora 09.00. Arkady se afla la o întâlnire de afaceri.

„Telefonul a sunat, era soțul meu. Eu, habar nu aveam că el se afla în centrul comercial, am întrebat dacă știe ce se întâmplă. El a spus că se află în Turnul de Sud la o întâlnire și că era cu el totul în ordine. Am promis să-l sun mai târziu „, a spus Janna Halperina.Potrivit femeii, când turnurile s-au prăbușit, și-a sunat toată ziua soțul pe telefonul mobil, apoi pe numărul de birou. Apoi, a mers la toate spitalele, a început să lipească fotografii pe străzi. Multă vreme nu putea să creadă că iubitul ei soț nu mai era în viață. Abia peste doi ani, salvatorii au găsit verigheta lui Arkady Zaltsman, sub dărâmături.

Acum, văduva arhitectului poartă întotdeauna inelul cu ea. „Ne-am cunoscut și ne-am căsătorit la Chișinău. Sotul meu a iubit capitala Moldovei, dar a iubit și New York. Când ne-am mutat aici, Arkady a preluat multe proiecte. Avea 45 de ani”, povestește Janna. Un interviu cu văduva lui Arkady Zaltsman a fost înregistrat de Xenia Muștuc, o moldoveancă care locuiește în SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării