main logo
1398

Poster cu șeful NKVD, în secția de poliție unde a fost judecat Navalnîi

Mai mulți utilizatori de twitter, printre care analistul Alex Kokcharov, dar și jurnaliștii NY Times, au observat că pe peretele secției de Poliție unde a fost judecat Alexei Navalnîi se regăsea un poster cu Ghenrih Iagoda, unul dintre oamenii de încredere ai lui Stalin din anii ‘30, șef al NKVD (1934-1936) și pion important în startul Marii Terori / Epurări din URSS.

Poster cu șeful NKVD, în secția de poliție unde a fost judecat NavalnîiColaj: libertatea.ro

În secția de poliție din orășelul Himki de lângă Moscova, peretele din spatele lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, arestat azi pentru 30 de zile, ascundea un detaliu ce a fost ochit de mai mulți jurnaliști și utilizatori de twitter, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Printre aceștia, analistul Alex Kokcharov, care a atras atenția că într-un poster e fotografia lui Ghenrih Iagoda, unul dintre oamenii de încredere ai lui Iosif Stalin de la începutul anilor ‘30. El a fost și capul NKVD (Ministerul de Interne din URSS, care a înglobat serviciile secrete în 1934) între 1934 și 1936.

Printre multele acuzații care au clădit imaginea terorii în jurul lui Iagoda se enumeră următoarele: 

- A fost unul dintre cei care au pus bazele sistemului GULAG, care controla lagărele de muncă forțată prin care au trecut 18 milioane de oameni, dintre care 1,6 milioane ar fi murit;

- A contribuit la debutul Marii Terori / Epurări, care a dus la moartea a 950.000 de oameni între 1936 și 1938; 

- A supervizat construirea canalului întrea Marea Baltică și Marea Albă, de 227 kilometri, pe șantierul căruia au murit 15.000-25.000 oameni;

- A supervizat execuția bolșevicilor Kamenev și Zinoviev, ale căror morți au dus la startul Marii Terori.

La rândul său, Iagoda a fost arestat în 1937, judecat în 1938 alături de alți 20 de bolșevici și executat.  

În 1988, la 50 de ani de la procesul său, ceilalți 20 de condamnați au fost reabilitați. Nu și Iagoda. 

În capturile în care posterul e vizibil, se poate citi și numele lui Iagoda sub fotografie. Detaliul a fost observat și de NY Times. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării