main logo
957

Poroșenko se declară învins: Rămâneți alături de Ucraina

Actualul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa contracandidatului său Volodimir Zelenski, în urma alegerilor prezidenţiale de duminică.

Poroșenko se declară învins: Rămâneți alături de Ucraina

Poroşenko a declarat că îşi va părăsi postul luna viitoare, însă a spus că nu va ieşi de tot din politică. 

Duminică, Ucraina a intrat pe un teren extrem de nesigur, în condiţiile în care toate sondajele de opinie îl indică drept viitor preşedinte al unei ţări aflate în război pe comedianul Zelenski, care nu are nici un fel de experienţă politică, transmite Știri.md cu referire la Rador.

Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut apel la comunitatea internațională să continue să sprijine Ucraina pe calea sa spre UE și NATO și, totodată, să continue să combată agresiunea Rusiei. 

Poroşenko a lansat acest apel într-un discurs susţinut după anunţarea primelor exit-poll-uri de la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit cărora scrutinul a fost câştigat de actorul de comedie Volodimir Zelenski, votat de 73,2%, faţă de 25,3%, cât a obţinut Poroşenko. 

„Vreau să îndemn comunitatea internațională să ajute Ucraina să-şi menţină calea pe care a ales să meargă, să continue parcursul spre UE și NATO. Vă rog să rămâneţi alături de Ucraina, indiferent de situaţie. Susţineţi ucrainenii, susţineţi poporul nostru” – a afirmat liderul de la Kiev, menţionând că este necesară menținerea solidarității și unității comunității internaţionale, precum şi continuarea luptei împotriva agresiunii rusești și consolidarea regimului de sancțiuni împotriva Moscovei. 

Adresându-se partenerilor internaționali, Poroșenko a enunţat principiile cheie de care trebuie să se ţină cont pe viitor. 

„În primul rând, Ucraina este o fortăreață a democrației europene și este cheia securității pe continent. În al doilea rând, tot ce vizează Ucraina trebuie să aibă ţină cont de poziţia Ucrainei. În al treilea rând, iar acest lucru este foarte important, Crimeea este Ucraina. Indiscutabil. În al patrulea rând, Rusia trebuie să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei şi să părăsească Donbasul ucrainean. Trebuie să readucem suveranitatea Ucrainei asupra tuturor regiunilor” – a subliniat Poroșenko. 

Preşedintele în exerciţiu a mai subliniat necesitatea continuării eforturilor menite să ducă la eliberarea deținuților politici ucraineni aflaţi în Rusia. 

„Rusia trebuie să ne dea înapoi cetăţenii” – a accentuat Poroșenko. Acesta a mai făcut apel la partenerii internaționali să sprijine reformele din Ucraina. 

„Ne aflăm la jumătatea drumului spre destinația finală. Trebuie să continuăm să punem în aplicare agenda reformelor în ceea ce privește stabilizarea macroeconomică, lupta împotriva corupției, crearea unei armate moderne, Acordul de asociere cu Europa, regimul fără vize, descentralizarea, securitatea energetică. Cu ajutorul vostru (al partenerilor internaţionali – n.red), naţiunea ucraineană va putea realiza toate aceste lucruri” – a subliniat Petro Poroşenko, în apelul adresat partenerilor externi ai Kievului.

Amintim că actorul de comedie Volodimir Zelenski a obţinut 73,2% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Ucraina – potrivit unui exit-poll realizat de Fundaţia Iniţiative Democratice, Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi Centrul Razumkov. 

Celălalt candidat, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost votat de 25,3% din alegătorii chestionaţi la ieşirea de la urne. În primul tur de scrutin, din 31 martie, Zelenski a obţinut 30,24% din voturi (5.713.825 de alegători), iar Petro Poroşenko – 15,95% (3.14.523 de voturi)./sdan/dsirbu

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării