main logo
1724

Poroșenko, în vizită la Cernăuți: Știu oleacă limba română

În plin scandal generat de noua lege a învățământului din Ucraina, președintele acestei țări, Petro Poroșenko, a oferit o declarație surprinzătoare.

Poroșenko, în vizită la Cernăuți: Știu oleacă limba română

Liderul de la Kiev s-a aflat sâmbătă în vizită în regiunea Cernăuți, unde, împreună cu susținătorii săi, a participat la două mitinguri electorale, la Chițmani și în orașul Cernăuți, transmite Știri.md cu referire la B1.ro.

În timpul unui discurs ținut în Piața Filarmonicii din Cernăuți, Poroșenko a adresat mulțimii câteva cuvinte în limba română. 

El a vorbit despre perioada copilăriei și tinereții sale, când a conviețuit împreună cu români, bulgari și polonezi, subliniind că Bucovina este o zonă unică unde oamenii care vorbesc diferite limbi conviețuiesc în bună înțelegere.

„De fiecare dată când vin în satele românești, îi salut pe oameni: Bună seara, iar în schimb aud cuvintele: Bine ați venit și mulțumesc frumos…. Așa este corect prietenii mei, căci eu am copilărit în astfel de mediu. M-am născut în sudul regiunii Odesa, acolo unde locuiesc compact bulgari… Apoi, patru ani am locuit într-o zonă populată de români, deci știu oleacă limba română.  În anii studenției au locuit cu prietenii noștri polonezi… Am însușit de asemena engleza și franceza… Bineînțeles, cunosc limba rusă… Totuși pentru noi principala limbă este ucraineana…. Dacă nu noi, atunci cine o va proteja…”, a spus Poroșenko, potrivit Libertatea Cuvântului.

La sfârșitul lui septembrie 2017, președintele Ucrainei a promulgat controversata lege a învățământului, care restricționează predarea în limbile minorităților naționale, inclusiv în limba română.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării