main logo
514

Polonia marchează un centenar de la redobândirea Independenței

Republica Polonă, stat în nordul Europei Centrale, situat între Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia, Germania și Marea Baltică, sărbătorește astăzi cea de-a 100-a aniversare de la Proclamarea Independenței de la 1918.

Polonia marchează un centenar de la redobândirea IndependențeiPolonia marchează un centenar de la redobândirea Independenței

Ziua Națională a Independenței este cea mai importantă sărbătoare națională poloneză. Polonia a recâștigat independența la 11 noiembrie 1918, după 123 ani de captivitate, în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Țara are o populație de 38 milioane de locuitori, concentrați, în principal, în orașe și municipii mai mari,  precum capitala istorică – Cracovia, şi cea actuală – Varșovia. Întreaga suprafață a Poloniei este de peste 312 mii km², situând acest stat pe poziția 70 în lume din punct de vedere al suprafeței.

Polonia este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate. Polonia este membră a NATO, ONU, OECDE, Organizaţiei Mondiale a Comerţului și a Uniunii Europene. Exportă mașini și utilaje, metale neferoase, produse chimice, mărfuri ale industriei ușoare și importă materii prime și semifabricate, combustibili, mijloace de transport.

Cultura poloneză are o istorie bogată, veche de o mie de ani, cu influenţe atât din Occident, cât şi din Orient. Astăzi, aceste influenţe sunt vizibile în arhitectura, folclorul şi arta ţării. Polonia este locul de naştere al multor personalități celebre în întreaga lume, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Marie Skłodowska-Curie, Kazimierz Pułaski, Tadeusz Kociuszko, Nicolaus Copernic ș.a. Artiștii din Polonia, inclusiv compozitori celebri, cum ar fi Frédéric Chopin sau Witold Utosławski și creatorii de muzică populară, au creat o scenă muzicală plină de viață și diversitate, cu propriile genuri muzicale, cum ar fi poezia cântată. 

Marea literatură romantică a Poloniei a înflorit în sec. IX, când țara și-a pierdut independența. Poeții Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki și Zygmunt Krasinski, cei „Trei Barzi ", au devenit liderii spirituali al unui popor lipsit de suveranitate, și au prorocit renașterea sa. Romancierul Henryk Sienkiewicz, care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1905, a elogiat tradiția istorică.

Republica Moldova şi Republica Polonă au stabilit relaţii diplomatice la 14 iulie 1992.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al R. Moldova cu Polonia, în 2016, a înregistrat suma de 205.6 mln USD, având o pondere de 3,59% în comerțul total al RM. Exporturile moldovenești au constituit 73.4 mln USD, iar importurile din Polonia au însumat 132.2 mln USD. 

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, la 1 octombrie 2016, în R. Moldova activau 232 întreprinderi cu capital polonez, investițiile însumând 516 milioane MDL (aproximativ 25 mln de euro). Cel mai mare investitor polonez în economia moldovenească este compania Polski Cukier, cu investiții de peste 15 mln USD. Alte companii poloneze bine cunoscute, care îşi desfăşoară activitatea pe piața din Moldova sunt Red Sky (web servicii), ECM Group Polska SA (managementul proiectelor de infrastructură), LOT Polish (zboruri aeriene) etc.

Republica Moldova este o ţară prioritară pentru asistenţa poloneză. Ţara noastră a beneficiat de un suport real pentru continuarea reformelor interne de modernizare a ţării sub formă de sprijin financiar acordat în cadrul Programului Polonez de Asistenţă pentru Dezvoltare (Polish Aid).

Programul de Asistență pentru Dezvoltare pentru anii 2016-2020, aprobat de MAE al Poloniei în octombrie 2015, se axează pe asistența în 8 domenii-cheie, respectiv buna guvernare/dezvoltare regională, agricultură sustenabilă și dezvoltare rurală, capitalul uman, democrație și drepturile omului, antreprenoriat și sectorul privat, protecția mediului înconjurător. În R. Moldova accentul este plasat pe domeniile buna guvernare/dezvoltare regională, precum și agricultură sustenabilă și dezvoltare rurală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării