main logo
551

Polonia denunță oligarhia de facto a Germaniei și a Franței în UE

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunțat "oligarhia de facto" impusă de Franța și Germania în Uniunea Europeană, cerând o "întoarcere la principiile" UE, într-un articol de opinie despre războiul din Ucraina publicat marți în Le Monde.

Polonia denunță oligarhia de facto a Germaniei și a Franței în UEFoto: hotnews.ro

Conflictul din Ucraina a "dezvăluit adevărul despre Europa", care "a refuzat să asculte vocea adevărului" venită din Polonia cu privire la ambițiile "imperialiste" ale lui Vladimir Putin, "o ilustrare a problemei mai largi cu care se confruntă UE astăzi", a spus el, citat de AFP, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

"În cadrul acesteia, egalitatea statelor individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile germane și franceze au o importanță preponderentă", a declarat șeful guvernului polonez.

"Avem de-a face, așadar, cu o democrație formală și o oligarhie de facto în care puterea este deținută de cei mai puternici„.

Uniunea Europeană este "din ce în ce mai incapabilă să respecte libertatea și egalitatea tuturor statelor membre", a insistat el. El a adăugat că "din ce în ce mai mult auzim că nu mai este unanimitatea, ci majoritatea care trebuie să decidă viitorul întregii comunități".

Renunțarea la principiul unanimității în mai multe domenii de competență ale UE ne apropie de un model în care cei mai puternici și mai mari îi domină pe cei mai slabi și mai mici", a argumentat Morawiecki, pentru care Uniunea "nu a fost la înălțimea sarcinii" "în fața războiului".

Premierul polonez a cerut "revenirea la principiile care organizează comunitatea europeană".

"Europa are nevoie de speranță mai mult ca niciodată. Și nu poate găsi această speranță decât într-o întoarcere la principii și nu în consolidarea suprastructurii instituționale”, a declarat el.

Polonia, ca și statele baltice, sunt printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în UE, dar și cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania și Franța, ale căror poziții uneori mai timide sunt criticate de Kiev.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării