main logo
603

Politico: Rusia ar avea legătură cu scrisorile-capcană din Spania

Scrisorile-capcană trimise în ultimele zile unor ambasade și unor politicieni spanioli importanți sugerează o legătură între aceste dispozitive și Rusia, mai ales dacă sunt luate în calcul țintele vizate, scrie Politico Europa.

Politico: Rusia ar avea legătură cu scrisorile-capcană din SpaniaFoto: Profimedia

Între timp, au apărut detalii despre felul în care acestea au fost fabricate, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

"Natura țintelor și a pachetelor ridică suspiciuni că există o legătură cu Rusia. Spania a fost un suporter vocal al preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, iar pe 19 noiembrie, Ministerul Apărării a anunțat că va trimite două noi transporturi de armament pentru a ajuta ţara să respingă trupele ruseşti", scrie Politico. 

Prima scrisoare-capcană a fost trimisă pe 24 noiembrie, la cabinetul premierului Pedro Sanchez, însă a fost descoperită şi dezactivată de serviciile de securitate. 

În zilele următoare, alte cinci astfel de scrisori au ajuns la Ambasada Ucrainei, unde un angajat a fost rănit la mână când a deschis-o, dar și la sediul companiei de apărare spaniole ce a livrat produse în Ucraina, la ministrului spaniol al Apărării, Margareta Robles, la sediul Centrului Satelitar al UE de la Torrejon și la Ambasada SUA. 

Nimeni nu a revendicat trimiterea acestor scrisori-capcană, iar autoritățile spaniole nu au încă un suspect. Ambasadorul Ucrainei la Madrid, Sergi Pohoreltsev, a sugerat că Rusia ar fi în spatele scrisorilor-capcană. 

"Ştim că inamicul nostru este un stat terorist aşa că ne putem aştepta la orice", a spus acesta. Însă Ambasada Rusiei la Madrid a condamnat trimiterea scrisorilor-capcană, la fel care "orice act terorist, în special împotriva unei ambasade". Între timp, au apărut detalii despre felul în care au fost confecţionate scrisorile-capcană, informează Agerpres. 

Potrivit cotidianului El Pais și televiziunii de stat RTVE, care citează surse din poliție, scrisorile conțineau cantități mici de material exploziv și bucăți de metal. În momentul în care sunt deschise, astfel de scrisori generează o flamă, nu o explozie mai mare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării