main logo
670

Poliția din România își ia drone de aproape 1 milion de euro

Poliția română se pregătește să cheltuiască 900.000 de euro pe drone.

Poliția din România își ia drone de aproape 1 milion de euro

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a lansat, pe 1 august, o licitație prin intermediul căreia își caută furnizori de drone, transmite Știri.md cu referire la ziare.com.

Potrivit documentației postate pe Sicap, IGPR vrea să cumpere, cu 900.000 de euro, cel mult 3 sisteme de drone. În limba engleză, aceste sisteme sunt cunoscute ca unmanned aerieal systems (UAS).

Fiecare dintre sistemele UAS ar urmă să fie alcătuit, din înțelegerea noastră, din cel mult 3 drone, numite unmanned aerial vehicles (UAV). În plus, sistemele ar urmă să aibă stații de control de la sol al dronelor, dar și câte un terminal de date, care să capteze informații criptate de la UAV-urile aflate în zbor.

Mai mult chiar, fiecare sistem ar urmă să vină însoțit de câte un generator de tensiune, dar și de echipamentele pentru realimentare și mentenanță.

Ce vor face polițiștii cu dronele de înaltă performanță

În documentația licitației se menționează doar că "s-a apreciat că fiind necesară pentru îndeplinirea misiunilor operative specifice utilizarea de sisteme de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord (UAS) că mijloace tehnice adecvate preluării de imagini aeriene și obținerii rapide a unor informațîi precise".

Ce înseamnă, mai exact, acest lucru? Poate că dronele vor zbura și pe deasupra orașelor sau a zonelor foarte aglomerate. Sau poate că vor fi folosite doar în locuri izolate. IGRP ne-a răspuns tot în doi peri și la această întrebare.

"În ceea ce privește modalitatea de folosire (a sistemelor de drone - n.red.), menționăm faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, aeronavele fără pilot sunt aeronave ghidate fie de către un pilot automat de la bordul lor, fie prin telecomanda de la un centru de control de la sol sau dintr-o altă aeronava pilotată de echipaj uman.

De asemenea, aeronavele folosite de instituțiile statului pentru servicii în domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, precum și pentru servicii vamale sunt aeronave de stat.

Astfel, prin natura misiunilor îndeplinite, folosirea aeronavelor fără pilot la nivelul Poliției Române este supusă reglementărilor aplicabile aeronavelor de stat", a transmis IGPR la solicitarea Ziare.com.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării