298
0
Piscină propusă pe catedrala Notre-Dame. Reacția francezilor
298
0

O firmă de arhitectură a propus înlocuirea acoperișului catedralei Notre-Dame din Paris, distrus în incendiul care a devastat edificiul, cu o piscină.

Franța se pregătește să lanseze o competiție internațională pentru restaurarea clădirii, scrie The Guardian, iar aceasta este una dintre propunerile pentru noua față a catedralei, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Alte propuneri includ construirea unui penthouse de lux, a unei parcări pentru mașini sau chiar a unui restaurant McDonalds ori instalarea unor panouri solare. 

Până acum, multe dintre ideile cu care au venit firmele de arhitectură i-au revoltat pe francezii tradiționaliști, care cer ca Notre-Dame să fie refăcută după vechiul model. 

La o săptămână după incendiul din 15 aprilie, firma franceză Studio NAB a propus înlocuirea acoperișului distrus cu unul de seră, alții au sugerat amenajarea unui parc, a unei terase sau chiar a unei păduri, alături de o turlă din metal sau din sticlă. 

Arhitectul britanic Norman Foster a propus construirea unei turle de forma unei piramide care să fie realizată din cristal și oțel inoxidabil.

„Nu suntem obligați să reconstruim identic turla prăbușită”, a spus arhitectul Alexandre Chassang, care a propus o turlă din sticlă.

Pe de altă parte, firma suedeză de arhitectură Ulf Mejergren Architects a realizat planurile pentru construirea unei piscine în formă de cruce, care să acopere întregul acoperiș.

Toate aceste propuneri au fost primite cu scepticism de francezi, care s-au amuzat ori s-au revoltat pe seama lor. „De ce nu construim mai bine un club de noapte acolo? Și un rollercoaster. 

Și o tiroliană”, a comentat ironic un utilizator. Altul a editat o imagine cu catedrala Notre-Dame, adăugându-i o moară de vânt în locul turlei prăbușite. 

„O refacere contemporană a catedralei nu ar trebui să implice construcția fără sens a unei piscine”, „Piscina de pe Notre-Dame: unde poți face plajă la razele Domnului, în costumul tău de baie din două piese, în timp ce bei o Ave Margarita sau un Notre Damequiris”, „Piscină la Notre-Dame? De ce nu adăugăm și un salon de masaj thailandez și un ecran gigantic pentru episoadele din Game of Thrones”, au scris mai mulți internauți.

Citește și
article image
Băiat, găsit mort în piscină după ce a dat probe pentru un...
0
11954
article image
Lucrările de reconstrucţie a catedralei Notre-Dame, reluate
0
107
article image
Catedrala Notre-Dame este și acum în pericol de a se prăbuşi
0
190
article image
Zona din jurul catedralei Notre-Dame a fost decontaminată
0
170