main logo
4388

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8, găsit mort

Maxim Kuzminov, pilotul rus care în august 2023 a dezertat cu un elicopter Mi-8 în Ucraina, a fost găsit mort în Spania. Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Andrei Iusov, a confirmat informația pentru The Insider, însă nu a oferit mai multe detalii.

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8, găsit mortFoto: Profimedia Images

Informația despre decesul lui Kuzminov a fost difuzată inițial pe 19 februarie de agenția de presă rusă pro-Kremlin TASS, care făcea trimitere la anumite instituții media spaniole, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Potrivit The Insider, în realitate nu au existat astfel de rapoarte în mass-media spaniolă. Sursa originală a știrii este canalul de Telegram Eureka News, autorul căruia este bloggerul pro-război și fostul angajat al Ministerului rus al Apărării Mihail Zvinciuk. Informația a fost difuzată, de asemenea, de portalul tercerainformacion.es, iar în știre Kuzminov este descris ca fiind „trădător”. În știre este inclus linkul activ spre canalul de Telegram al portalului, La JIRAFA – dedicat în întregime propagandei antiucrainene.

Precizăm că, în august 2023, pilotul rus Maxim Kuzminov, în acord cu serviciile secrete ucrainene, a dezertat în Ucraina la bordul unui elicopter MI-8 și s-a predat autorităților țării. Alți doi membri ai echipajului, un tehnician de zbor pe nume Nikita și un navigator pe nume Khurshed, au fost uciși. Șeful GUR, Kirilo Budanov, a declarat atunci că aceștia au fost uciși în timp ce încercau să fugă. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva lui Kuzminov.

În octombrie 2023, câțiva militari mascați au declarat într-un reportaj difuzat la postul TV rusesc de stat „Rossya 1” că au primit ordin de a-l ucide pe Kuzminov. În reportaj au fost incluse imagini cu mai multe interviuri pe care Kuzminov le-a acordat jurnaliștilor ucraineni, autorul materialului, „corespondentul de război” Serghei Zenin, numindu-l „trădător al patriei”. Potrivit versiunii prezentate în reportaj, Kuzminov, personal, i-ar fi ucis pe colegii săi – cei doi membri ai echipajul Mi-8, pe care i-a păcălit să călătorească în Ucraina. Potrivit unui „expert” anonim, pe cadavrele celor doi bărbați, care au fost transmise părții ruse, a fost găsită câte o rană de glonț.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării