main logo
494

Petro Poroşenko: Sunt mulţi în Occident care doresc să se uite în sufletul lui Putin

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a avertizat joi comunitatea internaţională să nu flirteze cu preşedintele rus Vladimir Putin, exprimându-se pentru o poziţie consolidată împotriva politicii agresive a Rusiei.

Poroşenko: Mulţi în Occident doresc să se uite în sufletul lui Putin

Agresivitatea Rusiei a luat prin surprindere Occidentul, a opinat preşedintele Poroşenko în discursul său anual adresat Radei Supreme (parlamentul unicameral), transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Au fost ignorate toate semnalele importante: şi diversiunile de la Tuzla şi discursul făţiş agresiv al preşedintelui rus (Vladimir Putin) la Forumul de Securitate de la Munchen din 2007, în care el a avertizat despre ce urma să se întâmple. Despre atacul din 2008 al Rusiei asupra Georgiei ... Iar prima reacţie (internaţională) după anexarea Crimeii a fost surprinzător de slabă, a afirmat Poroşenko, citat de canalul media menţionat.

Dar chiar şi acum - după mii de victime provocate de Rusia în Donbas, după tragedia MH17, după Siria şi Salisbury - sunt mulţi în Occident care doresc să se uite în sufletul lui Putin .... Mă întreb însă: ce doriţi să vedeţi acolo? Şi aşa e totul la vedere, a spus şeful statului ucrainean, evocând o celebră afirmaţie a preşedintelui american George W. Bush, care în 2001, declarase - după o întâlnire cu Putin în Slovenia - că s-a uitat în ochii liderului rus şi a văzut sufletul unui om în care poate să aibă încredere.

În prezent, potrivit lui Poroşenko, Rusia sprijină mişcările de dreapta şi stânga-populiste, alimentează euroscepticismul, se amestecă în alegerile din lumea întreagă şi în plebiscite.

În acest fel, Kremlinul îşi promovează o agendă alternativă şi valori alternative, sperând că Occidentului îi va fi din ce în ce mai greu să menţină o poziţie unică faţă de Moscova, a menţionat liderul ucrainean, care a ţinut să sublinieze că 'se înşeală profund cei care cred că agresiunea Rusiei oferă Ucrainei sprijin automat din partea Occidentului'.

Trebuie să ne luptăm pentru acest sprijin în fiecare zi, a mai spus Poroşenko, citat de Ukrainska Pravda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării