main logo
385

Peste 5.000 de deținuți mor anual în această închisoare

Unul din cinci deținuți încarcerați la închisoarea filipineză New Bilibid (NBP) moare în fiecare an, au anunțat oficialii spitalului-penitenciar. În total, peste 5.200 de persoane mor anual din cauza suprapopulării, a bolilor și a violențelor.

Peste 5.000 de deținuți mor anual într-o închisoare

Ernesto Tamayo, medicul șef al închisorii, a spus la o audiere în Senat că suprapopularea unității a dus la declanșarea unor epidemii violente de tuberculoză.

Închisoarea NBP, situată la marginea capitalei Manila, a fost implicată în numeroase scandaluri în ultimele luni. Audierea petrecută în Senat face parte dintr-o investigație de amploare privind corupția la spitalul-penitenciar.

Cetățenii filipinezi au fost revoltați după ce apariția zvonurilor, în luna august, că un fost primar condamnat pentru un viol și o crimă petrecute în 1993 va fi eliberat pentru bună purtare. 

O lună mai târziu, o femeie a mărturisit că cineva din conducerea închisorii s-ar fi oferit să-i reducă sentința soțului său pentru aproximativ 1.000 de dolari. 

Femeia a plătit, însă înțelegerea nu s-a concretizat. Alte acuzații au apărut tot în septembrie, potrivit CNN Filipine, când senatorii filipinezi au susținut că unii deținuți avea un trai regesc în celulele lor, pentru o anumită sumă de bani. 

Se presupunea că persoanele aflate la conducerea unității primeau mită pentru a introduce în închisoare obiecte de contrabandă precum țigări, telefoane mobile și chiar televizoare.

Potrivit declarațiilor unor foști deținuți, există condamnați la NBP care au bucătari și asistente medicale la dispoziția lor.

Numărul morților la NBP este șocant, însă și alte închisori din Filipine se confruntă cu probleme asemănătoare. 

CNN a efectuat o vizită la închisoarea Quezon, grav afectată de suprapopulare, unde sunt încarcerați 4.000 de oameni. 

Într-o încăpere de sub 20 de metri pătrați erau închise 85 de persoane. O altă celulă, nu cu mult mai spațioasă, găzduia 131 de oameni. Fusese construită pentru 30 de persoane.

Criticii președintelui Duterte spun că această aglomerare era un efect previzibil al războiului declanșat de acesta împotriva traficului de droguri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării