main logo
419

Peste 1 milion pe britanici au semnat o petiţie împotriva ieşirii din UE

O petiţie online care cere guvernului britanic să renunţe la Brexit a depăşit joi cifra de un milion de semnături, înregistrând un succes fulminant a doua zi de la lansare, cu opt zile înaintea datei programate pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

Peste 1 milion pe britanici au semnat o petiţie împotriva ieşirii din UE

Victimă a popularităţii sale, pagina cu petiţia lansată pe site-ul parlamentului britanic a picat joi la 16:55 GMT, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro

Site-ul a întâmpinat dificultăţi tehnice din cauza sarcinii importante şi susţinute asupra sistemului, a indicat un purtător de cuvânt al Camerei Comunelor.

Cu „2.000 de semnături înregistrate pe minut”, „rata semnăturilor este cea mai ridicată pe care site-ul a cunoscut-o vreodată”, a asigurat parlamentul britanic pe contul său de Twitter.

Petiţia a depăşit foarte repede pragul de 100.000 de semnături necesare pentru a putea genera o dezbatere în parlament.

Printre semnatari figurează şi actorul Hugh Grant. „Am semnat ca orice persoană sensibilă în această ţară. Urgenţă naţională!”, a scris într-un tweet actorul la transmiterea petiţiei.

A semnat petiţia şi cunoscuta interpretă scoţiană Annie Lennox (ex-Eurythmics), ea cerând pe Twitter revocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona ce reglementează ieşirea unei ţări din UE.

„Guvernul afirmă în mod repetat că plecarea din UE reprezintă „voinţa poporului”. Noi trebuie să-i punem capăt acestei afirmaţii demonstrând forţa sprijinului public actual pentru rămânerea în UE”, se afirmă în textul ce însoţeşte petiţia online. 

Un al doilea referendum 'ar putea să nu fie organizat niciodată, deci votează acum', se mai spune în mesaj.

Petiţia a fost lansată de către Margaret Anne Georgiadou. 

„Pentru mulţi oameni, aceasta este acum sau niciodată”, a explicat ea la BBC, apreciind că militanţii pro-UE, aşa cum este ea, sunt 'reduşi la tăcere şi ignoraţi' de la referendumul din iunie 2016 la care s-a optat pentru Brexit cu 52% din voturi.

Parlamentul britanic nu a reuşit să se pună de acord asupra modalităţii de ieşire din UE, ceea ce a determinat-o pe şefa executivului Theresa May să ceară Bruxellesului o amânare a Brexitului până la 30 iunie. Camera Comunelor a respins săptămâna trecută opţiunea unui alt referendum asupra Brexit.

Uniunea Europeană va accepta cererea guvernului de la Londra pentru o amânare a Brexit-ului, însă numai până la data de 22 mai şi numai dacă parlamentul britanic votează săptămâna viitoare acordul deja convenit privind retragerea Regatului Unit din UE, dar respins deja de două ori de Camera Comunelor, se arată în proiectul concluziilor summitului european aflat în desfăşurare joi la Bruxelles, document citat de agenţia Reuters şi care ar mai putea suferi modificări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării