main logo
467

Pentagonul continuă să sprijine acordul cu Iranul

Acordul nuclear iranian rămâne în interesul Statelor Unite, a apreciat marţi un înalt responsabil al Pentagonului, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că este un acord "oribil", relatează AFP.

Pentagonul continuă să sprijine acordul cu IranulPentagonul continuă să sprijine acordul cu Iranul. Foto: AP Photo

"Împărtăşesc părerea" secretarului Apărării, Jim Mattis, şi a şefului Statului Major Interarme american, Joe Dunford, care consideră că este în interesul Statelor Unite să fie păstrat acest acord, a declarat în faţa unei comisii a Senatului comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, scrie agerpres.ro.

"Din punctul meu de vedere, (acordul) rezolvă una din principalele ameninţări cu care ne confruntăm din partea Iranului", a adăugat el.

"Dacă acordul dispare, va trebui să găsim o altă modalitate de a ne ocupa de programul nuclear" al Iranului, a mai spus generalul Votel. "Deci, da, împărtăşesc părerea lor", a ţinut el să adauge.

Donald Trump, care ameninţă să denunţe în mai acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, a menţionat acest subiect printre divergenţele cu şeful diplomaţiei, Rex Tillerson, pe care l-a demis marţi fără menajamente.

Directorul CIA, Mike Pompeo, pe care preşedintele american l-a numit pentru a-i urma în funcţie, este considerat un "dur". De la numirea sa în funcţie, în ianuarie 2017, el a adoptat tonul agresiv şi uneori războinic folosit de şeful său, promiţând că CIA va fi mai "brutală", în special faţă de Iran şi Coreea de Nord.

Încheiat în iulie 2015 sub preşedinţia lui Barack Obama între Iran şi marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), acordul reglementează strict activităţile nucleare ale Teheranului cu scopul de a garanta natura lor paşnică, în schimbul ridicării sancţiunilor financiare.

Administraţia Turmp critică mai ales ridicarea programată cu începere din 2026 a unor restricţii lovind Iranul, precum şi continuarea de către Teheran a programului balistic încălcând Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării