main logo
3879

Pe cine a vizitat ambasadoarea SUA la o închisoare din Rusia

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, l-a vizitat joi pe jurnalistul Evan Gershkovich, aflat de aproape un an în închisoare pentru acuzaţii de „spionaj”, şi a dat asigurări că el este în continuare „puternic şi rezistent”, în pofida circumstanţelor.

Pe cine a vizitat ambasadoarea SUA la o închisoare din RusiaFoto: AFP

„Ambasadoarea Tracy l-a vizitat astăzi pe jurnalistul (publicaţiei) The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, la centrul de detenţie Lefortovo", a anunţat ambasada SUA într-un comunicat, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

„Săptămâna următoare, se va face un an de când el a fost plasat în detenţie, pe nedrept, de autorităţile ruse", adaugă comunicatul.

„Evan rămâne puternic şi rezistent, însă faptul că el aşteaptă (la închisoare) să fie judecat pentru o infracţiune pe care el nu a comis-o este o tragedie", a conchis ambasada americană.

Evan Gershkovich, arestat în martie 2023, respinge aceste acuzaţii de „spionaj", la fel ca SUA, publicaţia pentru care lucra, familia şi apropiaţii săi.

Mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi şi condamnaţi în ultimii ani la pedepse grele în Rusia. Washingtonul, care susţine de doi ani Kievul în faţa armatei ruse, acuză Moscova că i-a luat ostatici pentru un schimb de deţinuţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că vrea să negocieze un schimb de deţinuţi cu Washingtonul, evocând cazul unui bărbat condamnat pentru un asasinat comandat atribuit Rusiei şi care se află în închisoare în Germania.

Reporter al The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care în trecut lucrase de asemenea pentru AFP la Moscova, a fost arestat de FSB în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, în Ural.

El riscă până la 20 de ani de închisoare. Rusia nu şi-a fundamentat niciodată acuzaţiile şi nici nu a prezentat public dovezi. Întreaga procedură a fost clasificată drept secretă.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării