main logo
6973

Pavel Durov, primul comentariu după arestarea sa la Paris

Fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, a calificat acuzațiile care i-au fost aduse anterior de către autoritățile franceze drept o „abordare greșită”.

Pavel Durov, primul comentariu după arestarea sa la ParisPavel Durov/Imagine simbol

„Niciun inovator nu ar vrea noi tenhologii dacă ar știe că el însuși va fi responsabil de abuzul utilizatorilor acestei tehnologii”, a explicat Durov joi, 5 septembrie, comentând astfel arestul său la Paris, transmite Știri.md cu referire la rus.err.ee.

De asemenea, acesta a menționat că autoritățile franceze l-ar fi putut contacta înainte de arestarea sa, în special prin Consulatul francez din Dubai, unde el era un „oaspete frecvent”, relatează Deutsche Welle.

„Afirmațiile unor instituții media precum că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut false”, a mai spus Pavel Durov, adăugând că echipa sa șterge zilnic „sute și mii de publicații negative”. Cu toate acestea, creșterea bruscă a numărului de utilizatori ai Telegram „a facilitat abuzul” în aplicație, remarcă Pavel Durov. 

Potrivit lui, „evenimentele din luna august” vor duce la faptul că Telegram „va deveni mai sigur și mai puternic”. 

Totodată, acesta a subliniat că Telegram va dispărea din țările în care nu este posibil să se convină asupra „unui echilibru corect” între confidențialitate și securitate.

„Am mai făcut asta de multe ori. Atunci când Rusia a cerut să predăm „chei de criptare” pentru a permite supravegherea pe Telegram, am refuzat. Ulterior, Telegram a fost interzis în Federația Rusă.”

O situație similară, potrivit lui Durov, a fost în Iran, când autoritățile acestei țări au cerut blocarea canalelor de Telegram ale „protestatarilor pașnici”. 

„Suntem gata să părăsim piețele care sunt incompatibile cu principiile noastre, pentru că nu facem asta de dragul banilor”, a avertizat Pavel Durov.

Știri.md amintește că miliardarul Pavel Durov, CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a fost arestat pe Aeroportul Bourget din apropiere de Paris sâmbătă seara, au anunțat TF1 și BFMTV, citând surse sub acoperirea anonimatului, relatează Reuters.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că Pavel Durov, fondatorul de origine rusă al aplicației de mesagerie Telegram, a calculat greșit fugind din Rusia și crezând că nu va trebui să coopereze niciodată cu serviciile de securitate din străinătate.

Kremlinul a negat că preşedintele Vladimir Putin s-ar fi întâlnit cu fondatorul Telegram, Pavel Durov, în Azerbaidjan, înainte de arestarea mogulului tehnologic în Franţa în weekend, informează Interfax.

„Nu (nu a existat o astfel de întâlnire)”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De asemenea, Dmitri Peskov a declarat că, la necesitate, autoritățile sunt gata, „în măsura posibilităților”, să-l ajute ca pe orice alt cetățean rus.

Citește și: 

Franța îl eliberează pe Durov pe cauțiune de cinci milioane de euro

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării