main logo
2833

Pavel Durov, fondatorul Telegram, eliberat din arest preventiv

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost eliberat în cursul zilei de miercuri, 28 august, din arestul poliției franceze și dus în fața instanței pentru interogatoriu în vederea unei posibile inculpări, au transmis procurorii.

Pavel Durov, fondatorul Telegram, eliberat din arest preventivImagine simbol

Durov a părăsit biroul antifraudă din apropiere de capitala Franței într-un vehicul ce părea a fi al poliției miercuri după-amiază, potrivit unui producător CNN aflat la fața locului, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Biroul procurorului din Paris a dezvăluit că el va fi supus „unui interogatoriu inițial și unei posibile inculpări” la un tribunal din capitala Franței.

Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost reținut în cursul serii de sâmbătă, 24 august, pe aeroportul Bourget, în apropiere de Paris. El a fost acuzat că platforma Telegram a fost complice la sprijinirea escrocilor, a traficanților de droguri și a persoanelor care răspândesc materiale pornografice cu copii.

Miliardarul rus a fost plasat în arest preventiv pentru până la 96 de ore, adică intervalul maxim de timp în care o persoană poate fi reținută conform legislației franceze înainte de a fi pusă sub acuzare.

Reținerea lui Durov a dat naștere unei discuții pe tema libertății de exprimare și a stârnit preocupări deosebite în Ucraina și Rusia, unde este popular și a devenit un mijloc-cheie de comunicare între soldați și cetățeni în timpul războiului dezlănțuit de Moscova.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut luni că hotărârea de a formula acuzații împotriva miliardarului rus nu a fost „în niciun caz politică”.

Aplicația de mesagerie Telegram a fost lansată în urmă cu 11 ani de Durov și fratele său, Nikolai. În prezent, aplicația are peste 950 de milioane de utilizări, conform unei postări făcute de miliardarul rus în urmă cu o lună. 

Născut în anul 1984, Pavel Durov a fost supranumit „Mark Zuckerberg al Rusiei” la vârsta de 20 de ani. În urmă cu 10 ani, el a plecat din Rusia, iar în prezent trăiește în Dubai, unde aplicația de mesagerie are sediul central. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării