main logo
943

Partidul lui Zelenski, în fruntea alegerilor legislative anticipate

Partidul „Slujitorul poporului” al noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski se află în fruntea alegerilor legislative anticipate care au avut loc duminică în Ucraina.

Partidul lui Zelenski, în fruntea alegerilor legislative anticipate

Potrivit datelor preliminare acesta a obţinut 43,9% din voturi, un scor record, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Reuters, transmite Știri.md cu referire la Regional.md.

Platforma de Opoziţie se clasează pe locul 2, partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko Solidaritatea europeană pe locul 3, partidul fostului premier Iulia Timoşenko Batkivşcina (Patria) se află pe locul 4 şi partidul prooccidental Golos (Vocea) fondat în luna mai de către superstarul rock ucrainean Sviatoslav Vakartciuk şi care pledează de asemenea pentru o reînnoire politică se află pe locul cinci, potrivit sondajului citat. Ucrainenii au votat duminică în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski.

Formaţiunea recent creată şi denumită ”Slujitorul poporului” – după numele unui serial televizat în care Zelenski interpretează rolul unui profesor devenit pe neaşteptate preşedinte – a fost creditată cu între 42% şi 52% din intenţiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi. 

”Slujitorul poporului” notează pe site-ul său că ‘lansează o provocare sistemului’ şi promite să aducă noi oameni pregătiţi ‘să facă schimbări’ pentru a ‘curăţa ţara de corupţia’ omniprezentă.

După scrutinul de duminică, preşedintele Zelenski a fixat drept priorităţi încheierea războiului cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi combaterea corupţiei.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării