main logo
741

Parlamentul Ucrainei a denunțat Tratatul de prietenie cu Rusia

În ședința din 6 decembrie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat proiectul de lege privind denunțarea Tratatului de prietenie cu Rusia, începand cu data de 1 aprilie 2019.

Parlamentul Ucrainei a denunțat Tratatul de prietenie cu Rusia

Pentru proiectul de lege, înaintat Parlamentului de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, au votat favorabil 277 de deputați dintr-un necesar de 226, 20 de parlamentari s-au opus, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro.

Președintele Ucrainei a anunțat începerea procedurii de rupere a tratatului de prietenie cu Rusia la jumătatea lunii septembrie.

Tratatul de prietenie dintre Rusia si Ucraina din 1997 era un document de baza care stipula, printre altele, că cele două țări sunt parteneri strategici. 

Totodată, în tratat, Rusia și Ucraina se asigurau reciproc de respectul pentru integritatea teritorială, respectarea drepturilor minorităților naționale, soluționarea pașnică a litigiilor și dezvoltarea cooperării în diverse domenii, inclusiv militar.

În 2014, dupa invazia rusa in Crimeea si anexarea peninsulei, atât autoritățile ucrainene, cât și cele ruse au anunțat ca ar putea cere  denunțarea tratatului. 

Cu toate acestea, nici Rusia și nici Ucraina nu au facut-o. 

Federația Rusă a crezut că retragerea sa din tratat nu ar „contribui la rezolvarea problemelor relațiilor ruso-ucrainene”, iar autoritățile ucrainene au vrut să folosească tratatul pentru a urmări Rusia în instanțele interationale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării