main logo
1049

Parlamentul European, dat în judecată de un grup extremist: Motivul

Grupul politic suveranist „Patrioți pentru Europa” a dat în judecată la Tribunalul General al Uniunii Europene instituția Parlamentului European, după ce a fost exclus de la împărțirea posturilor cheie ale acestei instituții în urma unui aranjament al grupurilor politice care au format o majoritate în legislativul european.

Parlamentul European, dat în judecată de un grup extremist: MotivulFoto: digi24.ro

Grupurile politice progresiste proeuropene, respectiv popularii (PPE), socialiștii (S&D), liberalii (Renew) și Verzii, ce au format o majoritate care a susținut-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene, au format în paralel și un „cordon sanitar” împotriva partidelor și grupurilor politice de extremă dreapta naționaliste și eurosceptice, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Astfel, grupul nou creat „Patrioți pentru Europa”, care este al treilea ca mărime în legislatura rezultată după alegerile europene din iunie, nu a obținut niciun post relevant în Parlamentul European. 

Conform algoritmului acestei instituții privind împărțirea funcțiilor, respectivului grup i-ar fi revenit în comisii două posturi de președinte și mai multe de vicepreședinte, dar grupurile care au format majoritatea au aranjat împărțirea funcțiilor în așa fel încât niciun eurodeputat de extremă dreapta să nu obțină vreun post de responsabilitate. Europarlamentarii grupului suveranist au fost de asemenea excluși din rândul vicepreședinților Parlamentului European. 

Într-un comunicat emis marți, grupul „Patrioți pentru Europa” anunță că a formulat împotriva Parlamentului European o plângere în care cere anularea deciziilor luate în iulie, când după alegerile europarlamentare au fost constituite comisiile specializate și au fost alese conducerile acestora. 

„Dorim ca rezultatele alegerilor desfășurate democratic în statele membre să se reflecte în organele de conducere ale Parlamentului European fără nicio discriminare”, semnalează comunicatul în care noul grup politic acuză încălcarea regulilor de procedură ale Parlamentului European. 

Plângerea înaintată Tribunalului General al Uniunii Europene a fost prezentată de eurodeputatul francez Jordan Bardella, lider al partidului „Adunarea Națională” (Rassemblement National - RN), și de eurodeputata ungară Kinga Gál, vicepreședintă a grupului și membră a partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării