main logo
651

Parlamentul catalan denunţă o derivă autoritară a statului spaniol şi îl susţine pe Puigdemont

Parlamentul catalan a adoptat joi o moţiune ce denunţă „deriva autoritară" a statului spaniol şi care apără "legitimitatea" secesionistului Carles Puigdemont, preşedintele guvernului regional destituit de Madrid.

Parlamentul catalan denunţă o derivă autoritară a statului spaniolParlamentul catalan denunţă o derivă autoritară a statului spaniol

Moţiunea, prima adoptată de parlamentul catalan rezultat după alegerile din 21 decembrie, subliniază că majoritatea parlamentară este "favorabilă constituirii unei Catalonii ca stat independent" şi îl apără pe Carles Puigdemont, "candidat legitim al parlamentului la preşedinţia Generalitat", transmite Agerpres

Textul evită, totuşi, să sfideze prea deschis statul spaniol şi nu ratifică declaraţia de independenţă votată la 27 octombrie 2017, după cum ar fi cerut cel mai radical dintre partidele secesioniste, CUP.

El se limitează să-şi exprime dorinţa să înceteze "ingerinţele" din partea statului şi Curţii Constituţionale menite să împiedice "voinţa democratică" a catalanilor, care doresc inclusiv să-l învestească pe Carles Puigdemont. Totuşi, textul nu insistă asupra învestirii lui.

Această moţiune intervine după săptămâni de blocaj politic în Catalonia, după ce Curtea Constituţională a barat calea pentru o nouă învestitură a lui Puigdemont, instalat în Belgia, unde el se sustrage deocamdată urmăririi justiţiei spaniole pentru "rebeliune şi secesiune".

În 27 ianuarie, Curtea Constituţională a considerat că învestirea lui de la distanţă este ilegală şi că el va trebui, în orice caz, dacă va solicita să fie învestit, să obţină autorizaţia judecătorului însărcinat cu ancheta ce-l vizează.

O sesiune prevăzută pentru 30 ianuarie pentru a-l învesti a fost brusc amânată, iar de atunci cele trei partide secesioniste dezbat strategia de urmat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării