main logo
436

Parlamentul canadian a condamnat genocidul împotriva ucrainenilor

Deputații canadieni au adoptat miercuri o moțiune condamnând "actele de genocid împotriva poporului ucrainean" comise de Rusia şi recunoscând că există "dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanității sistematice şi masive", notează AFP.

Parlamentul canadian a condamnat genocidul împotriva ucrainenilorFoto: britannica.com

"Camera Comunelor a adoptat o moțiune privind actele de genocid împotriva poporului ucrainean", a anunțat pe Twitter Camera inferioară a parlamentului canadian, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Textul, depus la inițiativa unei deputate a Noului Partid Democrat (NDP, stânga), Heather McPherson, a fost adoptat în unanimitate.

Moțiunea precizează că "există dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanității sistematice și masive comise contra poporului ucrainean de către Forțele Armate ale Federației Ruse, sub conducerea președintelui Vladimir Putin".

Aceste "crime" includ mai ales tortura, "atrocități în masă în teritoriile ucrainene", "transferul forțat al copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei" şi "cazurile pe scară largă de violență fizică, psihică şi viol".

Validând acest text, Camera Comunelor "recunoaște că Federația Rusă comite acte de genocid împotriva poporului ucrainean", potrivit documentului.

Adoptarea acestui text vine la aproximativ 10 zile după ce parlamentul ucrainean a votat o rezoluție similară.

La mijlocul lunii aprilie, premierul Canadei, Justin Trudeau, a evocat pentru prima dată un "genocid" în Ucraina, după președintele american, Joe Biden, termen considerat "inacceptabil" de Kremlin.

"Am văzut această dorință de a ataca civili, de a folosi violența sexuală ca armă de război. Este complet inacceptabil", a denunțat șeful guvernului canadian.

Miercuri, Justin Trudeau a spus că țara sa caută "modalități de a pedepsi mai mult" prin confiscarea proprietăților celor care au fost sancționați.

Guvernul de la Ottawa dorește să facă din Canada prima țară din G7 care lichidează activele rusești pentru a finanța ajutorul acordat Ucrainei.

Ottawa a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni împotriva a 203 persoane "complice" la tentativa de anexare a Donbas.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării