21 oct, 2019 18:44
225
0
Parlamentul britanic blochează un nou vot pe acordul de Brexit
21 oct, 2019 18:44
225
0

John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a blocat, luni, o inițiativă a Guvernului Boris Johnson de a programa un nou vot pe tema Acordului Brexit.

Johnson ceruse ca parlamentarii să voteze simplu acordul - fie cu da, fie cu nu, transmite Știri.md cu referire la ziare.com

Însă Bercow a spus că o moțiune cu acest subiect deja a fost dezbatută sâmbătă, așa că nu are de ce să o supună iar la vot, informează BBC.

Bercow declarase anterior că nu va repeta un vot doar pentru că cel care l-a pierdut e nemulțumit.

Cum a încercat Boris Johnson să forțeze mâna Parlamentului

Chiar dacă reacția speakerului Camerei Comunelor era previzibilă, ea vine și după ce premierul a încercat să forțeze mâna parlamentarilor în a da un vot - fie de admitere, fie de respingere - pentru acord, astfel încât el să poată livra Brexitul la termenul asumat - 31 octombrie.

Sâmbătă, el s-a dus în Parlament să supună votului acordul, însă nici măcar asta nu a reușit. Parlamentarii au votat în schimb un amendament prin care au amânat votul pe acord până când toată legislația necesară va fi votată și implementată.

Așadar, forțat de acest rezultat, Johnson a trimis târziu în noapte la Bruxelles o scrisoare, în care cerea formal amânarea termenului limită pentru Brexit. 

Aceasta nu era însă semnată și deci nici asumată de premierul britanic. În schimb, a mai trimis o altă, cu numele lui pe ea, în care le spunea liderilor europeni că el crede că o astfel de amânare ar fi o greșeală și astfel ar fi mai bine să nu o aprobe.

Va aproba UE o nouă amânare?

Cum amânarea Brexitului nu se poate face decât cu unanimitatea celor 27 de membri ai UE, atitudinea lui Johnson i-a făcut pe cei care deja erau sceptici să se îndoiască și mai mult că o nouă amânare ar mai putea rezolva ceva.

Președintele francez Emmanuel Macron deja a anunțat de sâmbătă seara că el nu susține o nouă amânare pentru că nu îi vede sensul. De altfel, nici pe 29 martie Macron nu a acceptat ușor amânarea Brexitului.

Și sunt și alți lideri care îi împărtășesc opinia, considerând că UE a fost mai mult decât răbdătoare cu britanicii și e timpul ca aceștia să își asume decizia de a părăsi blocul comunitar, cu sau fără acord.

Duminică, președintele Consiliului European Donald Tusk a convocat o ședință a ambasadorilor țărilor UE27. 

După doar 15 minute, însă, ședința s-a încheiat cu două concluzii: UE va merge înainte cu procesul de ratificare a acordului la nivelul fiecărei țări și au cerut Marii Britanii să facă același lucru.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a insistat că acordul propriu-zis nu a fost încă supus la vot și astfel nu se poate spune că a fost respins.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter