main logo
962

Papa Francisc va vizita județele sărace ale României. Reacția credincioșilor

Papa Francisc va vizita România anul acesta. Sfântul Părinte va sta în țara vecină între 31 mai şi 2 iunie şi este aşteptat în Bucureşti, Iaşi, Blaj, şi Șumuleu Ciuc, localităţi unde sunt comunități puternice, romano şi greco-catolice.

Papa Francisc va vizita județele sărace ale României

De asemenea, Suveranul Pontif va avea întâlniri cu reprezentanții celor mai importante instituţii ale statului, dar şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Evenimentul este programat la 20 de ani de la sosirea Papei Ioan Paul al doilea, în ţara noastră, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Papa Francisc va ajunge pe pământ românesc pe 31 mai. Vizita este una de stat dar şi apostolică; cu alte cuvinte, suveranul pontif se va întâlni atât cu oficialii român,i cât şi cu reprezentanţii altor biserici şi nu în ultimul rând cu credincioşii.

În prima zi , Papa Francisc va avea o serie de vizite oficiale, inclusiv la Cotroceni, mai ales că invitaţia în România a fost înaintată de preşedintele Klaus Iohannis. Seara va participa la o slujbă.

Credincios: „Eu sper să unească, pentru poporul român, că suntem creştini e un lucru deosebit. E o mare personalitate. E un lucru mare, fie că suntem catolici sau ortodoxi, papa e iubit, respectat de toţi creştinii.”

Credincioasă: „Sunt chiar greco-catolică şi mă bucur. Am fost şi când a fost celălalt papă, aveam o lumină în suflet. E un eveniment, ne bagă şi pe noi cineva în seamă.”′

Va fi o zi istorică, vineri, 31 mai, când Papa Francisc se va ruga în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București în fața miilor de credincioşi. Se împlinesc mai bine de 19 ani de când Papa Ioan Paul al doilea a păşit în acest loc, atunci a fost şi prima dată când după marea schismă când un papă a vizitat o țară predominant ortodoxă.

 Francisc Doboș: „Motoul vizitei e: „Să mergem împreună”. Cuvintele papei să fie acelea care ne trezesc, dar care ne dăruiască o gură de oxigen spiritual de a lucra mai bine nu doar pentru biserică, ci pentru țara noastră, pentru România″.

În Bucureşti, conducătorul bisericii catolice va fi întâmpinat de Patriarhul Daniel.

Vasile Bănescu: „Este o certitudine că Papa Francisc va vizita Catedrala Naţională, înainte va fi însă întâmpinat de Patriarhul Daniel la Palatul Patriarhiei şi întâlnirea se va desfăşura chiar în sala în care în 1999 a fost primit şi Papa Ioan Paul al doilea.”

Din Capitală, Sfântul Părinte va merge la Iaşi, Blaj şi Șumuleu-Ciuc, locul unde are loc cel mai mare pelerinaj romano-catolic din România.

Francisc Doboș: „Chiar dacă nu e catedrală, e centrul din Transilvania la Șumuleu-Ciuc care îi adună pe cei cei mai mulţi catolici, acolo se adună de Rusalii la procesiunile speciale peste 100.000 de oameni.″

Următoarea oprire va fi cel mai probabil la Iaşi. Întâlnirea va avea loc cel mai probabil la Palatul Culturii.

Francisc Doboş: Este caracteristic că Papei Francisc îi plac periferiile, îi plac oamenii marginalizaţi, iar această vizită, faţă de vizita Papei Paul al doilea îi va întâlni pe români, pe catolici, îi va întâlni în locurile lor, la Blaj pe greco-catolici, la Iaşi pe romano-catolici, iar la Șumuleu pe cei de limbă maghiară. Este centrul greco, cât din România B lajul, acolo se află cardinalul, acolo se află din punct de vedere istoric Câmpia Libertăţii, nu ştiu unde se va desfășura sfânta liturghie. Probabil acolo, chiar dacă nu e catedrală, e centrul din Transilvania la Șumuleu Ciuc care îi adună pe cei cei mai mulţi catolici, acolo se adună de rusalii, se adună 100.000 de oameni.”

Papa Francisc se va deplasa cu elicopterul sau cu un avion privat şi la Bucureşti va fi găzduit de Ambasada Vaticanului.

Francisc Doboş: „E acea gură de oxigen spirituală şi să ne oprească din învrăjbire şi chiar motto0ul vizitei, să mergem împreună, construind vieţile noastre pt binele celorlalţi. Să ne găsească mai puţin învrăjbiți.”

Papa Francisc va vizita şi zona sărace din mai multe judeţele ale României.

Papa Francisc a ajuns în fruntea bisericii catolice în martie 2013 când a primit şi statutul de şef de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării