main logo
518

Papa Francisc participă la o ediţie a Zilei Mondiale a Tineretului

Papa Francisc soseşte miercuri în Panama, unde îl aşteaptă aproximativ 200.000 de tineri catolici din 150 de ţări, pentru o nouă ediţie a Zilei Mondiale a Tineretului (JMT), axată pe crizele migratorii care afectează această regiune a lumii, informează AFP.

Papa Francisc participă la o ediţie a Zilei Mondiale a Tineretului

Pentru primul papă latino-american din istorie, această întâlnire cu tinerii se aseamănă cu o paranteză în mijlocul unui torent de scandaluri de abuzuri sexuale care au zguduit Biserica Catolică, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Cu drapele pe umeri, cântând şi făcându-şi numeroase selfie-uri, grupuri de pelerini au invadat capitala statului Panama, un oraş construit pe ţărmul Oceanului Pacific, în care abundă blocurile de tip zgârie-nori. "Aceştia sunt tinerii papei!", au scandat ei pe străzile din Ciudad de Panama.

Papa Francisc "ne vorbeşte nouă, tinerilor, într-un fel simplu şi ne face să devenim creştini mai buni (...), să fim cetăţeni mai buni în ţările noastre", a declarat pentru AFP James Muphy, un tânăr de 23 de ani din Tonga.

După Rio de Janeiro în 2013 - anul alegerii sale - şi Cracovia în 2016, fostul cardinal Jorge Bergoglio, în vârstă de 82 de ani, va asista la cea de-a treia ediţie a JMT din timpul mandatului său papal, organizată în această ţară cu doar patru milioane de locuitori, primul stat din America Centrală care organizează evenimentul.

Avionul papal urmează să părăsească Roma la ora locală 09:35 (08:35 GMT) şi să aterizeze în Panama la ora locală 16:30 (21:30 GMT).

Suveranul pontif nu va ezita să abordeze în Panama subiecte specifice regiunii, precum sărăcia, corupţia şi imigraţia.

Marţi seară, cu ocazia slujbei de bun-venit, arhiepiscopul de Panama, monseniorul Jose Domingo Ulloa, a spus că speră că această vizită "să fie un balsam pentru situaţia dificilă" în care se află mulţi tineri.

Printre ei se află şi aceia care emigrează "din cauza perspectivelor aproape nule din ţările lor de origine, care îi fac să îşi plaseze speranţele în alte ţări, expunându-i în faţa unor pericole precum traficul de droguri, comerţul de fiinţe umane, delincvenţă şi multe alte rele", a adăugat el.

Avântul evangheliştilor

De la caravanele cu mii de migranţi din America Centrală, care merg cu disperare spre Statele Unite, şi până la exodul masiv al venezuelenilor care fug de criza economică şi politică din ţara lor, anul 2018 a fost marcat de fluxuri migratorii fără precedent în această regiune a lumii.

Un alt subiect important pe acest continent care deţine cel mai mare număr de catolici din lume: avântul bisericilor evanghelice. La mică distanţă de Catedrala din Panama, unde papa Francisc va oficia sâmbătă o slujbă, nu mai puţin de şase temple evanghelice se află pe o rază de 200 de metri, ţinând parohia catolică dintr-un cartier popular într-o virtuală stare de asediu.

Înainte de debutul celei de-a 34-a ediţii a JMT (eveniment creat de papa Ioan Paul al II-lea), papa Francisc a cerut tinerilor, printr-un mesaj video, să se pună în slujba celorlalţi, "o revoluţie care poate să învingă marile puteri" şi "să schimbe lumea".

A şaptea călătorie a papei argentinian într-o zonă a Americii Latine va include joi, a doua zi după sosirea sa, întâlniri cu autorităţile guvernamentale din Panama, apoi cu episcopi din ţară, înainte de o primă baie de mulţime cu tinerii de la JMT, organizată pe ţărmul oceanului. Până la plecarea sa, programată duminică, papa Francisc va merge şi la un centru dedicat tinerilor bolnavi de SIDA, dar şi într-o închisoare pentru minori.

Vizita lui se înscrie în prelungirea unei adunări mondiale a episcopilor (sinod), consacrată în special tinerilor, ce a avut loc în octombrie. Prelaţii catolici au fost îndemnaţi, atunci, să asculte cu mai mare atenţie o generaţie care fuge de biserică, busculată în ultimii ani de scandaluri de abuzuri sexuale.

Deşi nicio întâlnire cu victimele agresiunilor comise de clerici nu figurează în programul oficial al vizitei din Panama, doi costaricani au cerut să se întâlnească cu papa. Ei spun că au fost victimele unui preot şi îl acuză pe arhiepiscopul de San Jose că a acoperit acele infracţiuni.

Precedenta călătorie a papei pe continentul lui natal l-a adus în ianuarie 2018 în Chile, unde suveranul pontif l-a susţinut pe un episcop suspectat că era la curent cu acţiunile unui bătrân preot pedofil. Vizita papală s-a transformat într-un veritabil fiasco şi a marcat un punct de cotitură în mandatul papei Francisc.

Papa Francisc, care, de atunci, nu a încetat să îşi afirme intransigenţa în faţa "abominaţiilor" pedofiliei, pregăteşte pentru sfârşitul lunii februarie, la Vatican, o reuniune mondială a prelaţilor, aşteptată cu nerăbdare, care vizează "protejarea minorilor" în sânul Bisericii Catolice. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării