main logo
1302

Papa Francisc întreprinde o vizită istorică în România

Papa Francisc soseşte, vineri, în România, pentru o vizită istorică între 31 mai şi 2 iunie.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună”, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

TRASEUL PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA

Vineri, la sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” (Otopeni), la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05.

Vizita Papei Francisc în România este una istorică şi mult aşteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii şi organizatorii.

În mod previzibil, pentru vizita Papei au fost luate măsuri de securitate drastice. Aşa cum au menţionat şi reprezentanţii Primăriei Capitalei, pe teritoriul Bucureştiului va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite.

Accesul pentru pelerini la evenimentele publice la care va participa Papa Francisc în România se va face după trecerea prin filtrele de securitate, transmite Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”. Pelerinilor li se recomandă să ajungă din timp la zonele de acces.

Mai mult, este interzis accesul participanţilor cu băuturi alcoolice, cu orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal, iar fiecare persoană trebuie să aibă biletul nominal, care nu este transmisibil.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 08:10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11:30, fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. 

După primirea oficială de la aeroport, Papa Francisc merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13:00, la Palatul Cotroceni, Pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

La 15:45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. 

Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 09:30, Pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Succesiv, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17:00, Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. 

La 17:30 face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 09:00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. 

Aici, Pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). 

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În jurul orei 17:00, Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17:30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18:30.

50.000 DE PELERINI, AŞTEPTAŢI LA MANIFESTĂRILE DEDICATEI VIZITEI PAPEI. RESTRICŢII ŞI MĂSURI DE CIRCULAŢIE

Autorităţile estimează că la evenimentele dedicate vizitei Papei Francisc în Bucureşti sunt aşteptaţi 50.000 de persoane, în acest sens Primăria Capitalei anunţând restricţiile rutiere dispuse. Municipalitatea mai spune că echipele de asistenţă socială şi 400 de poliţişti locali vor fi pe teren.

„Având în vedere sosirea la Bucureşti, în data de 31 mai, a Sanctităţii Sale Papa Francisc, eveniment care face parte din vizită apostolică a Suveranului Pontif în România, care va avea loc în perioada 31 mai - 2 iunie, pe teritoriul Capitalei va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite”, arată Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Primăria Capitalei va contribui la organizarea evenimentului după cum urmează:

- Poliţia Locală va suplimenta numărul echipajelor din teren atât pentru fluidizarea traficului, cât şi pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în zonele foarte aglomerate. Sunt mobilizaţi aproximativ 400 de poliţişti locali.

- Echipe mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor fi permanent pe teren, şi vor distribui apă plata în zonele unde vor avea loc manifestările şi vor acordă sprijin tuturor celor care vor avea nevoie.

- Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a adoptat un plan de măsuri pentru cele 19 spitale pe care le administrează, ce se va aplica chiar de joi, 30 mai. Astfel, în toate unităţile spitaliceşti administrate de ASSMB se va asigura serviciul de gardă consolidat cu garda de specialitate, iar echipe mixte ASSMB-spitale vor coordona activităţile 24/24 ore.

- Se va suplimenta numărul operatorilor de salubritate şi vor fi amplasate 250 de toalete ecologice în zonele aglomerate.

De asemenea, au fost impuse şi restricţii de circulaţie, „având în vedere afluxul foarte mare de pelerini şi turişti care vor veni în Capitală, autorităţile estimând un număr de aproximativ 50.000 de persoane”.

„Pe durata vizitei, pe teritoriul Capitalei funcţionează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat. Sunt mai multe locaţii pentru care instituţiile abilitate au stabilit restricţii majore de acces şi circulaţie, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Nouă Catedrala Ortodoxă a Neamuluişi Catedrala Româno-Catolică Sfântul Iosif”, se mai arată în comunicatul municipalităţii.

Începând cu data de 30 mai 2019, ora 18:00 au fost interzise opririle şi staţionările maşinilor, în următoarele zone: zona Fântâna Mioriţa, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, PiaţaVictoriei parcarea TNT, Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Bd. Regina Elisabeta, Bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcărilor), Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Bd. Marinescu între Şos. Cotroceni şi Piaţa Eroilor, Bd. Ştirbei Vodă între Calea Plevnei şi str. Berzei (bandă I către str. Luterană), str. Constantin Stahi (începând cu dată de 30 mai 2019, ora 08:00, până la dată de 02 iunie 2019, ora 10:00), Piaţa Papa Ioan Paul al ÎI-lea, Bd. Schitu Măgureanu (stânga/dreapta), Splaiul Independenţei între Pod Izvor şi Pod Şerban Vodă, str. Vasile Pârvan, str. Berzei între Calea Plevnei şi str. Ştirbei Vodă, str. Ştirbei Vodă între str. Berzei şi Calea Victoriei.

Catedrala Mântuirii Neamului - în perioada 30 mai, ora 20:00 – 31 mai 2019, ora 21:00, este interzisă oprirea şi staţionarea autovehiculelor în Piaţa Arsenalului, str. Izvor, Bd. Naţiunile Unite.

Catedrala Sfântul Iosif - începând cu data de 28.05.2019, ora 20:00, sunt opririle şi staţionările în scuarul situat la intersecţia str. Berthelot cu str. Luterană.

În perioada 30 mai 2019, ora 08:00 – 31 mai, ora 22:00, sunt interzise opririle şi staţionările vehiculelor pe str. Banului între Budişteanu şi Calea Victoriei, totodată este restricţionat traficul rutier pe str. Banului, începând cu ora 20.00 până pe 31 mai, ora 22:00.

Începând cu data de 29.05.2019, ora 20:00, sunt interzise opririle şi staţionările pe str. Luterană, între str. Berthelot şi str. Ştirbei Vodă; str. Berthelot între Spiru Haret şi Calea Victoriei, str. General Budişteanu între str. Berthelot şi str. Calea Griviţei, str. Teodor Aman, str. Spiru Haret, intrarea Sfântul Sava.

Începând cu data de 30 mai, ora 20:00, parcarea situată pe str. George Enescu cu Calea Victoriei doar în zona locurilor publice de parcare precum şi parcarea situată în dreptul Palatului Ştirbei Vodă în zona intersecţiei cu Calea Griviţei au fost eliberate.

Începând cu data de 30 mai, ora 19:00, au fost interzise oprirea şi staţionarea vehiculelor în parcarea Sălii Palatului precum şi pe breteaua Kretzulescu precum şi pe breteaua Ştirbei (Auditorium); pe str. Ion Câmpineanu între str.Luterană şi str. Walter Mărăcineanu.

Piaţa George Enescu - Începând cu data de 30 mai, ora 07:00, au fost eliberate următoarele parcări: parcările de pe str. Benjamin Franklin între Calea Victoriei şi str. Nicolae Golescu; breteaua care face legătura între str. Benjamin Franklin şi str. Episcopiei, pe str. Constantin Esarcu; parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau precum şi pe str. Episcopiei până pe Calea Victoriei, str. Valter Mărăcineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei până pe Ion Câmpineanu, str. Ştirbei Vodă breteaua adiacentă de la intersecţia Lutherană până pe Calea Victoriei; parcarea aferentă Sălii Palatului, str. Dem I. Dobrescu între str. Boteanu şi Calea Victoriei (aceasta va fi eliberată începând cu data de 28 mai 2019, ora 20.00); parcarea de pe str. Academiei între Ion Câmpineanu şi Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renaşterii.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Suveranul Pontif va avea o întâlnire cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe 31 mai, la ora 12:20, urmată apoi de o întâlnire cu premierul României, care va avea loc tot la Palatul Cotroceni.

TREI SPITALE MOBILE VOR FI ÎN CAPITALĂ, NOUĂ ÎN MIERCUREA CIUC ŞI PATRU ÎN IAŞI PENTRU VIZITA PAPEI

Trei spitale mobile vor fi instalate în Capitală, nouă în Miercurea Ciuc, patru în Iaşi, în timp ce în Blaj vor fi amplasate şapte puncte de prim ajutor, pe durata vizitei Papei Francisc în România, anunţă Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”.

În cele patru oraşe din ţară în care Sanctitatea Sa va oficia slujbe religioase şi se va întâlni cu pelerinii, se vor afla echipaje de pompieri şi paramedici SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei. Atât credincioşii, cât şi localnicii pot solicita şi primi asistenţă medicală de urgenţă în punctele de prim-ajutor şi spitalele mobile SMURD amplasate în aceste zone.

Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităţilor de la faţa locului. De asemenea, dacă sesizează persoane aflate în dificultate sau eventuale situaţii de urgenţă, să anunţe imediat personalul IGSU prezent în dispozitivele din apropiere sau să semnaleze cazul la 112.

"Sfătuim populaţia să urmărească prognozele meteo pentru zonele în care se va desfăşura vizita Suveranului Pontif şi să aibă îmbrăcămintea adecvată, în funcţie de situaţie. În cazul unor fenomene meteorologice extreme, recomandăm celor prezenţi să se îndepărteze de copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare şi să se adăpostească în interiorul clădirilor ori al altor spaţii publice", arată Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”.

În Bucureşti vor fi instalate trei spitale mobile, în următoarele locaţii:

1. La Catedrala Mântuirii Neamului (două spitale).
2. La Catedrala Romano - Catolică Sf. Iosif.

În Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor în următoarele locaţii:
1. În curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc;
2. În Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni;
3. În Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc;
4. Pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale);
5. În parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale).

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor în următoarele locaţii:
1. Catedrala Catolică;
2. În parcarea de lângă Prefectură;
3. Pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii);
4. Pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii).

În Blaj vor fi amplasate şapte puncte de prim ajutor în următoarele locaţii:
1. La gara CFR;
2. În curtea Spitalului Municipal Blaj;
3. În curtea Liceului Agricol din Piaţa 1848;
4. La Capela „Barbu Lăutaru”;
5. La Piaţa Agroalimentară din Câmpia Libertăţii;
6. Lângă scena din Câmpia Libertăţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării