main logo
2608

Orban: Ucraina, zona tampon între Rusia și Occident

Premierul maghiar, Viktor Orban, consideră că Ucraina ar trebui să rămână o „zonă tampon” între Rusia și Occident, care ar oferi anumite garanții de securitate, dar nu ar admite țara lui Zelenski ca membru al UE sau NATO.

Orban: Ucraina, zona tampon între Rusia și OccidentImagine simbol

Un fragment din dialogul purtat de Viktor Orban cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, în cadrul proiectului media European Voices, a fost publicat de Die Presse și a atras o atenție considerabilă în presa maghiară, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

„Fie că vă place sau nu, fie că ucrainenilor le place sau nu, Ucraina este acolo unde se află pe hartă. Cea mai bună perspectivă este ca ea să fie o zonă tampon între Rusia și Occident - cu garanții de securitate, desigur. Dacă asta nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritoriu. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou și din nou și din nou. Rusia nu va accepta niciodată să aibă la granițele sale un membru UE și NATO precum Ucraina, niciodată”, ar fi zis Orban.

Orban crede că NATO este mai puternică decât Rusia

În același timp, Orban e de părere că Ucraina și Georgia ar fi putut adera la UE și la NATO în 2008, dar această oportunitate a fost ratată și, odată cu ea, au dispărut „perspectivele Ucrainei de a deveni membră a UE și NATO”, notează Ukrainska Pravda.

Orban i-ar mai fi spus fostului cancelar al Austriei că Ucraina ar putea pierde și mai mult teritoriu în timp ce faza fierbinte a războiului continuă.

Varianta potrivit căreia aderarea Ucrainei ar proteja Europa nu este agreată de premierul maghiar, deoarece toți membrii UE sunt deja membri ai NATO, iar Alianța este mai puternică decât Rusia.

„Nu există niciun pericol ca Rusia să atace un stat membru NATO. Rusia nu va lua niciodată în serios Ucraina ca partener de negocieri.... doar SUA și poate UE”, a declarat Orban.

Schussel a precizat că nu există nicio certitudine că acordurile cu Rusia pot fi de încredere. Orban a replicat că, în opinia sa, „nu este o chestiune de încredere, ci de forță”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării