1113
0
Oraşul în care oamenii fac baie în petrol, ce spun cercetătorii
1113
0

De mai bine de un secol, un orăşel industrial din Azerbaidjan oferă tratamente medicale pe bază de petrol. Dar în timp ce clienţii susţin că băile cu ţiţei au beneficii miraculoase, cercetătorii spun că aceştia joacă, de fapt, un „poker” cu moartea.

Oraşul Naftalan reprezintă inima industriei petroliere din Azerbaidjan, situat în arealul Munţilor Caucaz, în raionul Goranboy, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro

Analele locale fac referire la presupusul caracter medical al petrolului din subsolul Naftalanului încă din vremea exploratorului veneţian Marco Polo.

„Am poliartrită reumatoidă, sufăr de această boală de 12 ani, iar datorită resurselor naturale – petrol, nămol – mă simt acum minunat”, spune Sulfiya, o clientă din Tatarstan.

n perioada de vârf a turismului medical, în anii 1980, spa-urile din Naftalan erau neîncăpătoare, procesând anual mai mult de 75.000 de pacienţi.

Între timp, în deceniile post-sovietice, statistica s-a redus, dar multe persoane continuă să apeleze la serviciile terapeutice ale oraşului.  

De cealaltă parte, experţii în medicină avertizează că expunerea la naftalină, care este obţinută din rafinarea petrolului, ascunde un pericol cancerigen, potrivit Institutului Naţional de Medicină din SUA.

„Istoria tratamentelor cu petrol din Naftalan sună în felul următor: în timpurile antice, când caravenele călătoreau prin aceste părţi, o cămilă s-a îmbolnăvit, nu mai putea merge, era pe moarte. Corpul animalului era infectat. Când s-au întors, după ce au abandonat-o, oamenii din caravană au fost uimiţi să descopere că animalul era încă viu. Mai multe, se vindecase. Atunci au realizat că o resursă din compoziţia solului avea beneficii terapeutice”, explică Fabil Azizova, fiziolog în cadrul staţiunii Naftalan.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter