main logo
675

Oraşul din România care îşi produce singur curentul electric din gunoi

Un oraș din Maramureș își produce singur curentul electric pentru iluminatul public din gunoi.

Oraşul din România care îşi produce singur curentul electric din gunoiFoto: money.ro

O instalație de biogaz transformă fiecare tonă de deșeuri, cele mai multe provenite din creșterea animalelor, transmite Știri.md cu referire la Romaniamatinal.ro.

Dincolo de economie, sistemul va rezolva și una din marile probleme ale zonei: cea a poluării de la fermele zootehnice. Orașul Seini, din județul Maramureș, are o lungă tradiție în creșterea animalelor, dar se află și pe lista neagră a celor mai poluate localități.

Gunoiul provenit de la fermele zootehnice și din gospodăriile oamenilor a afectat terenurile agricole, iar întreaga zona devenise o bombă ecologică. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondială, autoritățile locale au găsit o soluție rapidă: o instalație de biogaz. Investiția se ridică la 3 milioane de euro.

Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini: „O să se facă o economie foarte importantă pentru că vom face o compensare cu întreaga factură pe care o avem în orașul Seini, iluminatul public, școlile, creșe, tot ce avem în administrația locală. Am găsit o comoară, uite că putem să transformăm dejecțiile animaliere în biogaz”.

Printr-un proces de „digestie anaerobă” într-un container ermetic, bacteriile descompun deșeurile în metan, azot și dioxid de carbon. Instalația captează și căldură, iar simultan produce, printr-un proces termodinamic și electricitate. Nămolul rămas e îngrășământ bio.

Factura pe care primăria o plătea lunar pentru iluminatul public era de peste 40.000 de lei. În plus, dispar și cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deșeuri.

Cei mai încântați sunt proprietarii de ferme din oraș care au scăpat de problema gunoiului și primesc și îngrășământ bio în schimbul lui. 

Dan Mesesan, proprietar fermă păsări: „Aveam contracte cu proprietarii de terenuri, 80 de hectare de terenuri era nevoie pentru a administra aceste dejecții. Eram nevoiți să le ținem într-un depozit cu cost suplimentar. De multe ori costurile cu transportul erau destul de mari față de amplasamentul stației de biogaz care este la câteva sute de metri de ferma noastră”.

Și localnicii sunt încântați, mai ales că în ultimele zile, spun ei parcă nici nu se mai simte mirosul pestilențial de altădată. Pentru a folosi și căldură rezultată din stația de biogaz primăria vrea să facă în oraș și niște sere de legume.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării