main logo
492

Opoziția Belarusului: Ceremonia depunerii jurământului e o mascaradă

Preşedintele statului Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat într-o ceremonie neanunțată.

Opoziția Belarusului: Ceremonia depunerii jurământului e o mascaradă

Evenimentul a fost descris de opoziție drept ca o "întrunire a hoților", scrie CNN, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Ceremonia de învestire, care în mod normal ar fi trebuit anunţată ca un eveniment major pentru Belarus, a urmat după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, la care Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a revendicat o victorie zdrobitoare.

Opoziţia îl acuză însă de fraude masive.

Svetlana Tihanovskaia a declarat că acest eveniment este „o mascaradă”.

Un alt membru al opoziției a scris, pe Twitter, că ceremonia s-a desfășurat „sub protecția forțelor de securitate, alături de un cerc de apropiați.

Unde au fost cetățenii entuziasmați? De ce nu a invitat și corpul diplomatic? Arată mai degrabă ca o întrunire între hoți”.

Ceremonia s-a desfășurat la Minsk, în Palatul Independenței, în prezența a sute de oficiali. 

Belarusul se confruntă cu perspectiva sancţiunilor din partea SUA şi a Uniunii Europene după alegerile urmate de reprimarea de către forţele de securitate a protestelor opoziţiei, care au cerut demisia lui Lukaşenko.

Raportorul ONU Anais Marin a afirmat săptămâna trecută că mai mult de 10.000 de persoane au fost „arestate abuziv” începând din ziua scrutinului, şi că există peste 500 de mărturii despre tortură şi mii de persoane „bătute cu sălbăticie”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării