main logo
462

ONU: Traficul de fiinţe umane devine tot mai „oribil” în zonele de conflict

Traficul de fiinţe umane devine tot mai „oribil” în zonele de conflict, unde grupurile armate ţin femeile ca sclave sexuale şi folosesc soldaţi-copii pentru propagarea fricii, au declarat luni Naţiunile Unite, avertizând asupra impunităţii larg răspândite, relatează Reuters.

Traficul de fiinţe umane devine tot mai „oribil” în zonele de conflict

De la fetele forţate să se căsătorească până la băieţii puşi să gătească şi să cureţe, militanţii folosesc acest trafic ca un instrument pentru a-şi spori controlul în zonele unde domnia legii este slabă, a declarat Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) într-un raport, relatează Ştiri.md cu referire la blacknews.ro

Utilizarea copiilor ca soldaţi şi atacatori sinucigaşi cu bombă în state precum Columbia sau Nigeria şi înrobirea sexuală a femeilor yazidi de către Statul Islamic în Irak şi Siria au ţinut prima pagină a presei şi au provocat furie la nivel global în ultimii ani.

Cu toate acestea, poliţia şi procurorii adesea nu sunt pregătiţi să facă faţă recrutării şi exploatării copiilor de către grupurile extremiste – în timp ce condamnarea globală a traficanţilor rămâne la un nivel foarte scăzut, potrivit raportului anual al UNODC privind traficul de fiinţe umane.

„Traficul de fiinţe umane este regăsit în majoritatea conflictelor armate”, a declarat Iuri Fedotov, director executiv al UNODC. „În situaţii caracterizate de violenţă, brutalitate şi coerciţie, traficanţii pot opera cu o impunitate şi mai mare”, a adăugat el.

„Copii-soldaţi, muncă forţată, sclavie sexuală – traficul de fiinţe umane a căpătat dimensiuni oribile în timp ce grupurile armate şi teroriştii îl folosesc pentru a răspândi teama şi provoca victime”, a mai declarat el într-un comunicat.

Fedotov a spus că atribuirea Premiului Nobel pentru Pace 2018 lui Nadia Murad – o fostă sclavă sexuală a Statului Islamic devenită activistă yazidi şi ambasador al ONU – este o „recunoaştere importantă”, lansând de asemenea un apel pentru oprirea folosirii violului ca armă de război.

Potrivit raportului UNODC, deşi ţările descoperă tot mai multe victime – mai ales femei traficate pentru sex – şi condamnă mai mulţi traficanţi, numărul total al condamnărilor a rămas foarte scăzut în multe state – în special în Africa şi Orientul Mijlociu.

„În unele ţări (…) se pare că nu există niciun risc pentru ca traficanţii să se confrunte cu justiţia”, se arată în raport.

Aproximativ 40 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc ca sclavi – prinşi în muncă forţată sau căsătorii forţate – potrivit unei estimări luată ca reper a grupului australian pentru apărarea drepturilor Walk Free Foundation şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Cu toate acestea, activiştii afirmă că este nevoie de date mai multe şi mai bune pentru a urmări progresul în atingerea unui obiectiv al ONU de a pune capăt sclaviei moderne şi traficului de fiinţe umane până în 2030, în timp ce multe victime din întreaga lume – inclusiv copiii-soldaţi – nu sunt numărate.

„Informaţiile şi o bază solidă de dovezi pentru politicile noastre sunt două dintre cele mai importante lucruri pentru a combate această dezgustătoare crimă în cel mai eficient mod posibil”, a declarat Karin Kneissl, ministrul de externe al Austriei, la lansarea raportului. „Trebuie pur şi simplu să ştim de fapt cu ce avem de-a face”, a adăugat ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării