main logo
539

ONU solicită oprirea violențelor în Siria: Riscăm o catastrofă umanitară

Doi reprezentanți ONU au trimis vineri un avertisment în ce privește riscul unei catastrofe umanitare în provincia Idlib din Siria, în cazul în care ostilitățile se vor intensifica, conform AFP.

ONU solicită oprirea violențelor în Siria: Riscăm o catastrofă umanitară

„Cerem tuturor părţilor să înceteze ostilităţile”, a declarat americanca Rosemary DiCarlo, secretar adjunct al ONU pentru afaceri politice, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, transmite Știri.md cu referire la Evz.ro.

„Riscăm o catastrofă umanitară”, a avertizat secretar adjunct al ONU în cadrul acestei sesiuni pe tema Siriei, a doua într-o săptămână. Într-o primă reuniune cu uşile închise, la 10 mai, Rusia - aliata regimului de la Damasc - s-a opus aprobării unei poziții comune în Consiliul de Securitate privind încetarea luptelor la Idlib.

Secretarul adjunct ONU pentru afaceri umanitare, britanicul Mark Lowcock, a evocat la rândul său o „escaladare îngrozitoare” cu tot mai multe butoaie explozive aruncate în cursul raidurilor aeriene. 

El a vorbit de asemenea despre un „coşmar umanitar”. „Aproape 80.000 de persoane nu au unde să meargă”, „adăpostindu-se în câmpuri sau sub copaci”, potrivit acestuia.

Mark Lowcock a indicat că nu este în măsură să spună cine se face responsabil de aceste bombardamente. Unele dintre ele „sunt clar organizate de persoane care au acces la arme sofisticate, inclusiv la o forţă aeriană modernă şi arme precise şi inteligente”, a spus el.

Din 28 aprilie „18 instalaţii medicale au fost afectate'”de atacuri care încalcă dreptul internațional, a mai spus Lowcock.

De la sfârşitul lunii aprilie, forţele siriene şi aliaţii lor ruşi şi-au intensificat atacurile împotriva provinciei Idlib (nord-vest), o regiune decretată în septembrie drept 'zonă de dezescaladare', garantată de Rusia, Turcia şi Iran, „făcând să planeze riscul unei ofensive pentru preluarea controlului asupra acestei ultime enclave controlate de grupări jihadiste”. Aproximativ 3 milioane de persoane locuiesc în provincia Idlib, inclusiv un milion de copii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării