main logo
539

OMS recomandă excluderea marijuanei din lista celor mai nocive stupefiante

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat Organizației Națiunilor Unite să excludă marijuana din lista celor mai nocive substanțe narcotice.

OMS recomandă excluderea marijuanei din lista stupefiantelor nociveOMS recomandă excluderea marijuanei din lista stupefiantelor nocive

La momentul actual, canabisul figurează în lista a IV-a a Convenției unice a stupefiantelor din 1961, transmite Știri.md cu referire la diez.md

Această listă include preparate, aflate sub un control rigid și care nu pot fi utilizate în scopuri de tratament. OMS propune excluderea canabisului din lista IV și includerea acestuia în lista I. Comisia ONU va analiza cererea despre modificarea statului canabisului până în anul 2020 sau în martie 2019.

Constatarea faptului că marijuana este relativ sigură și chiar folositoare, a modificat atitudinea medicilor în raport cu ea. Prin urmare, legalizarea marijuanei ar putea fi doar o întrebare de timp.

Această turnură ar putea afecta piața ilegală de comercializarea a canabisului și în același moment ar putea contribui la majorarea veniturilor statului.

De exemplu, în Statele Unite, pentru un trimestru din 2014, în trezoreria statului Colorado au fost puse 29.8 milioane de dolari.

Cânepa și canabisul, substanță stupefiantă rezultată din aceasta, are un statut legal diferit în funcție de țară: de la interdicție deplină de consum și deținere, până la o legalizare deplină. În Moldova, canabisul este un produs interzis.

Încă în martie 2007, revista britanică de medicină The Lancet a publicat o versiune actualizată a clasificării substanțelor stupefiante, în funcție de gradul lor de nocivitate. Conform cercetărilor, în top zece cele mai nocive substanțe, au fost cele legale, ca alcoolul și nicotina. S-a demonstrat că acestea sunt cu mult mai nocive decât interzisele marijuana, LCD și ecstasy,

Reamintim că unul dintre candidații în Parlamentul Moldovei, a anunțat în campania sa electorală despre intenția de a legaliza marijuana. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării