main logo
602

OMS: Milioane de migranți și refugiați, excluși din programele de vaccinare

Zeci de milioane de solicitanți de azil, migranți, refugiați și persoane strămutate din întreaga lume au fost excluși din programele naționale de vaccinare COVID-19, arată o analiză a Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS: Milioane de migranți și refugiați nu vor fi vaccinați anti-COVID-19Foto: digi24.ro

Concret, este vorba despre 46 de milioane de oameni care, dacă ar fi adunați la un loc ar atinge dimensiunea numerică a populației din Spania, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Printre cei excluși din programele de vaccinare se numără 5,6 milioane de persoane strămutate în urma celor aproape șase decenii de război civil în Columbia, sute de mii de refugiați din Kenya și Siria și aproape 5 milioane de imigranți din Ucraina.

India, Nigeria și Indonezia sunt pe lista țărilor mari care exclud de la vaccinare persoanele strămutate, arată analiza OMS, efectuată în martie.

În acest context, organizațiile internaționale de sănătate au luat în considerare problema populațiilor excluse de luni de zile, fiind aprobată în martie înființarea unei rezerve din programul internațional Covax prin care să se asigure doze de vaccinare și pentru aceste categorii vulnerabile. Astfel, 5% din dozele alocate țărilor sărace prin Covax vor fi redirecționate în scopul sprijinirii comunităților excluse. Fondurile urmează să fie administrate de ONG-uri precum Medici fără Frontiere.

Maximum 33 de milioane de persoane ar putea fi sprijinite prin acest mecanism, fiind vorba despre cele care sunt cele mai expuse riscului – persoane în vârstă, cu comorbidități, etc. Nu s-a stabilit însă cum se va proceda cu restul până la 46 de milioane.

Organizațiile umanitare susțin că, chiar dacă toți imigranții, refugiații și alte populații vulnerabile ar fi incluse în planurile naționale, tot ar mai exista între 60 și 80 de milioane de oameni care trăiesc în teritoriile deținute de rebeli din întreaga lume și la care este greu de ajuns.

Analiza OMS arată amploarea decalajelor din cadrul sistemelor guvernamentale.

Experții în sănătate publică au susținut că planurile de vaccinare care exclud aceste categorii vulnerabile duc la efecte dramatice: oamenii rămân neprotejați în fața virusului și îl pot transmite mai departe, favorizând apariția de noi mutații care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor anti-COVID. 

„Încă de la începutul pandemiei, cu toate restricțiile aplicate, cu testare și acces la asistență medicală pentru coronavirus, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță și acest lucru este valabil pentru programele de vaccinare. Ceea ce vedem acum în India și ceea ce am văzut în Marea Britanie este dezvoltarea de variante care se bazează și depind de faptul că o comunitate nu este imună. Este esențial ca vaccinările să se desfășoare pe întreg teritoriul, astfel încât să fie izolate variantele nou apărute și contagioase”, a declarat Nadia Hardman, cercetător în domeniul drepturilor refugiaților și al migranților.

Ea a subliniat necesitatea ca programele guvernamentale să acopere și refugiații și migranții.

Hardman a dat exemplul Libanului, care, deși a inclus cei 1,5 milioane de refugiați care reprezintă o treime din populația sa în planul său național, implicarea autorităților în a-i informa și a-i duce la centrele de vaccinare este slabă.

Țările pot solicita accesul la stocul de urgență umanitar din Covax în circumstanțe extraordinare, cum ar fi fluxul unei populații numeroase de refugiați.

Există, de asemenea, o „dispoziție de urgență” separată care permite țărilor să solicite o creștere imediată a dozelor suplimentare prin Covax în cazul unui focar extraordinar, potențial, precum cel pe care India l-a experimentat în ultimele săptămâni.

Un purtător de cuvânt al OMS nu a comentat câte dintre țările vizate de cercetare au acoperit ulterior lacunele din programele lor de vaccinare, dar a spus că experiența arată că, populațiile cu risc sunt adesea lăsate în urmă și sunt expuse riscului de a fi excluse din activitățile de vaccinare conduse de guverne.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării