OMS: Epidemia de Ebola din R. D. Congo avansează mai repede ca niciodată
2 apr, 2019 22:15
257
0
OMS: Epidemia de Ebola din R. D. Congo avansează mai repede ca niciodată
2 apr, 2019 22:15
257
0

Epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo avansează cu cea mai rapidă rată de răspândire cunoscută până în prezent, la opt luni după detectarea primului caz, au anunţat luni reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de Reuters.

Fiecare dintre ultimele două săptămâni a înregistrat un număr record de cazuri noi, fapt care reprezintă un regres considerabil pentru eforturile depuse în vederea limitării acestei epidemii de Ebola, a doua ca amploare din istorie, în contextul în care violenţele comise de miliţiile congoleze şi rezistenţa manifestată de anumite comunităţi locale au limitat accesul specialiştilor în zonele afectate, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

În urmă cu mai puţin de trei săptămâni, OMS a anunţat că epidemia de febră hemoragică era în mare parte controlată şi că aceasta ar putea fi stopată până în luna septembrie, menţionând faptul că numărul de cazuri raportate săptămânal s-a înjumătăţit în raport cu începutul anului 2019 şi a scăzut la 25.

Însă numărul cazurilor de Ebola a atins nivelul record de 57 în săptămâna următoare, apoi a urcat la 72 săptămâna trecută, a precizat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS. Precedentele niveluri maxime în domeniu - aproximativ 50 de cazuri pe săptămână - au fost raportate la sfârşitul lunii ianuarie şi la jumătatea lunii noiembrie.

În mod şi mai alarmant, mai mult de jumătate din totalul deceselor provocate de Ebola în ultima săptămână au avut loc în afara centrelor de tratament, potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Sănătăţii din R. D. Congo, ceea ce înseamnă că există un risc mai mare ca acele victime să fi transmis virusul persoanelor din jurul lor.

"Oamenii devin infectaţi în lipsa accesului la măsuri de răspuns în faţa acestei epidemii", a declarat Christian Lindmeier.

Se crede că actuala epidemie a provocat 676 de decese şi a infectat alte 406 persoane. Alţi 331 de pacienţi s-au recuperat în urma bolii.

În ultimele două luni, cinci centre anti-Ebola au fost atacate, unele dintre atacuri fiind conduse de membrii înarmaţi ai unor miliţii congoleze. În urma acestor incidente, organizaţia franceză de caritate Medicins Sans Frontieres (MSF) şi-a suspendat activităţile în două dintre cele mai afectate zone.

O altă provocare este reprezentată de lipsa de încredere manifestată de localnici în ceea ce priveşte gravitatea bolii. Un sondaj realizat în septembrie de revista medicală The Lancet a descoperit că un sfert dintre respondenţii care trăiesc în două zone afectate de Ebola nu consideră că boala este reală.

Christian Lindmeier spune că noile abordări folosite de experţi pentru a se adresa comunităţilor locale prezintă semne de progres şi că anumiţi rezidenţi care erau în trecut ostili au permis, recent, accesul angajaţilor medicali în zonele afectate.

Un centru de tratament care a fost închis în luna februarie după ce a fost incendiat de atacatori necunoscuţi a fost redeschis săptămâna trecută.

Peste 11.000 de persoane au murit în Africa de Vest în urma epidemiei de Ebola din perioada 2013-2016. De atunci, autorităţile din domeniul sănătăţii au depus eforturi intense pentru a-şi accelera activitatea şi au administrat vaccinuri experimentale şi tratamente medicale, despre care specialiştii afirmă că s-au dovedit eficiente.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter