main logo
515

Olanda, responsabilă doar 10% pentru masacrul din Srebrenica

Curtea Supremă din Olanda a decis că statul olandez este parțial responsabil pentru moartea a 350 de oameni care au fost uciși în masacrul de la Srebrenica, din Bosnia.

Olanda, responsabilă doar 10% pentru masacrul din SrebrenicaFoto: reuters.com

Judecătorii au decis că trupele olandeze sunt vinovate în proporție de doar 10% argumentând că cel mai probabil soldații olandezi care făceau parte din trupele ONU de menținere a păcii ar fi putut preveni masacrul, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

O decizie anterioară a judecătorilor stabilise că Olanda este vinovată în proporție de 30%, instanța supremă reducând astfel considerabil sancțiunea.

Trupele bosniaco-sârbe au ucis în total 8.000 de bărbați musulmani în orașul Srebrenica, în 1995, la acea dată olandezii fiind cei care asigurau paza în zonă.

BBC News notează că este neobișnuit ca un stat să fie găsit vinovat pentru eșecul trupelor ONU de menținere a păcii.

În 2002, întregul guvern olandez a demisionat după ce un raport care vorbea despre rolul Olandei în masacrul din Bosnia a fost făcut public.

Rude ale victimelor de atunci, așa-zisul ”Grup al Mamelor din Srebrenica” sunt cele care au inițiat acțiunea în justiției încercând să obțină compensații și de la ONU, însă organizația internațională nu poate fi dată în judecată.

În timpul războiului civil din Bosnia (1992-1995), armata sârbă a fost implicată în acțiuni de ”purificare etnică”.

Mii de musulmani au căutat refugiu în Srebrenica, oraș care era păzit de trupele ONU de menținere a păcii, însă soldații, care erau slab echipați, au capitulat în timpul ofensivei extrem de violente. 

După masacru, autoritățile olandeze au susținut că trupele lor au fost implicate într-o misiune imposibilă. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării